Fortsæt til hovedindholdet

Vidste du, at ...?

Fun facts
TEKST: ULLA MARIE HAAHR 
FOTO: INGEBORG ILKJÆR, LOUISE VALLENTIN MORTENSEN OG ANNE KATHRINE GIVERSEN

Fadervor på sten mellem brosten og et orgel, der kan spille fuglestemmer. Kirkerne i København er fulde af gode historier.

Vor Frue Kirke - Klæder skaber folk 

Biskoppens præstekjole er anderledes end præsternes. Den almindelige sorte, fodlange præstekjole er lavet af 100 procent engelsk uld (den findes heldigvis også i en lidt lettere sommerudgave). Biskoppernes kjole er ikke af uld, men af silke og fløjl – og Københavns biskops kjole er helt af fløjl. Det er et udtryk for den særlige rolle, som Københavns biskop har som primus inter pares – først blandt ligemænd. Det er nemlig Københavns biskop, som står for indvielser af nye biskopper, og som rådgiver kirkeministeren i teologiske spørgsmål.

Lindevang Kirke - Skjult hilsen til fremtiden 

Under det smukke træ- og klinkegulv i Lindevang Kirke er der skrevet et vers fra en dåbssalme i cementen. Det er nr. 999, vers 3 i Kirkesangbogen, ‘Med favnen fuld af kærlighed’ af Christiane Gammeltoft-Hansen, der er præst i kirken. Da gulvet skulle renoveres i 2017, valgte menighedsrådet på denne måde at gemme en hilsen under klinkerne til de kommende generationer.

Sions Kirke - Hop et fadervor 

Sions Kirke på Østerbro har fadervor lagt som sten mellem brostenene ved siden af kirken, som børnene kan hinke på. Ideen opstod, da Sions Kirke fyldte 125 år i 2021. Tanken er, at man kan hoppe turen, mens man siger ordene i fadervor, så det bliver en måde for børnene at lære fadervor på i en tid, hvor det ikke længere automatisk er en del af børnenes viden. F.eks. på vej til skole og arbejde som en lille bitte pilgrimsfærd.

Marmorkirken -Byens bedste udsigt til dronningen 

Det er muligt at komme op i Marmorkirkens tårn og se ud over København. Der er adgang til tårnet – som jo er en kuppel – lørdage og søndage kl. 13. Marmorkirken er især kendt for netop sin flotte kuppel, der er inspireret af Peterskirken i Rom. Kirken hedder officielt Frederiks Kirke, og det tog 145 år fra første grundsten blev lagt i 1749, til den var bygget færdig i 1894. Kirken skulle bygges, fordi den københavnske bydel Frederiksstaden skulle have et samlende midtpunkt.

Foto: Erlend Bjørtvedt / Wiki commons

Vor Frelsers Kirke - Spil, så fuglene synger 

Orglet i Vor Frelser Kirke på Christianshavn har også fuglestemmer: Det fornemme gamle orgel fra 1698 er bygget af de danske brødre Botzen, som Christian den 5. havde givet monopol på orgelbygning i den danske stat. På orglets tag har Botzen-brødrene sat en mekanisk gøg, der kukker vemodigt, når organisten beder den om det. Orglet rummer også en nattergal, der dog er af nyere dato.