Nyheder
Nyheder

Hejs kirkens flag under Tour de France-festen i København

Når første etape af Tour de France skal køres i det indre København i begyndelsen af juli, bliver det en folkefest. For de kirker, der ligger langs ruten, kan det være en god anledning til at markere sig og vise kirken som en del af byen. Det gør man hos Sankt Jakobs på Østerbro, hvor cykelløbet vil blive fejret på kirkens store græsplæne.

På plænen foran Sankt Jakobs kirke skal der være madboder med fransk islæt - crepes, croissanter og lignende. Og livemusik fra kirkens faste band.
Foto: Jan Kellmann Hansen

Af Ulla Haahr

I sommeren 2022 skal København være vært for den første etape af årets Tour de France. Fredag den 1. juli starter løbet på H.C. Andersens Boulevard ved krydset til Nørre Farimagsgade, og så køres der ellers cykelløb gennem byen – i alt 13 kilometer.

Ruten går gennem nogle af de mest trafikerede områder i København – både når det gælder cykler, biler og turister. Begivenheden, som af arrangørerne kaldes en festlig verdensbegivenhed uden sammenligning, vil tiltrække mange tilskuere: I alt anslås det, at der vil være omkring 900.000 tilskuere, som vil overvære de tre etaper i Danmark fra sidelinjen. Og millioner af tv-seere i de 190 lande, som sender løbet.

En del af folkefesten

Det bliver med andre ord en folkefest uden lige. Og den kan kirkerne langs ruten deltage i. Det har man tænkt sig hos Sankt Jakob Kirke i Holmens-Østerbro Provsti, hvor det skal udnyttes, at cykelrytterne kommer direkte forbi kirken og den store græsplæne på Østerbrogade.

- Her kommer til at være live-musik, hvor vores faste band vil spille musik, der simpelthen er komponeret til lejligheden af vores kapelmester. Vi vil også – ligesom tour-karavanen – uddele merchandise, og det bliver selvfølgelig med tydeligt kirkeligt aftryk: Vandflaske med kirkens logo, balloner og slik, så man ikke er i tvivl om, at Sankt Jakobs Kirke er en del af byen og en del af folkefesten, fortæller Jan Kellmann Hansen, der er kordegn i kirken og med i kirkens lille Tour de France-team.

Mulighed for profilering

Bydelen vil som de andre dele af København, hvor løbet kører igennem, være meget præget af Tour´en. Der er totalt forbud mod parkering af biler langs hele ruten allerede fra torsdag den 30. juni. Det vil heller ikke være muligt at cykle eller parkere sin cykel langs ruten fra den 1. juli – 2. juli.

Nogen vil givet synes, det er irriterende og besværligt. Men i Sankt Jakobs Kirke ser man først og fremmest positivt på begivenheden.

- Vi synes, det er festligt. Og vi vil være med! Det er en fin mulighed for at profilere os. Fx har vi også planer om at male stierne på græsplænen op med gult, så det kors, stierne danner, tydeligt kan ses fra TV-helikopterne. Det bli’r mega-skægt!

Jan Kellmann Hansen tilføjer, at man selvfølgelig også har sørget for at informere omverdenen om, at man kun kan komme gående til og fra kirken i de travle løbsdage. For dagen efter Tour de France, lørdag den 2. juli, bliver der holdt et stor, folkeligt cykelløb på samme rute.

Se hele løbsruten i København her: https://letourcph.dk/oplev-tre-etaper/1-etape/kort-detaljer

Læs mere om Tour de France i Danmark her: https://letourcph.dk/