Fortsæt til hovedindholdet
Nyheder
Nyheder

Tag til Himmelske Dage i Roskilde

Festivalen Himmelske Dage er for alle, der interesserer sig for kirke, kultur og samfund. Gennem koncerter, debatter, teater og meget mere, vil festivalen sætte fokus på nogle af de vigtige emner, som lige nu presser sig på i verden 

 Vimpler i forskellige farver

Om et lille år vil festivalbyen Roskilde summe af liv, når Danmarks største kirkefestival løber af staben. Et særligt fokus for festivalen bliver klima og bæredygtighed. 


Af Sidsel Drengsgaard
Foto: Henrik Vinther Krogh

Om et lille år vil festivalbyen Roskilde summe af liv, når Danmarks største kirkefestival løber af staben.

I Kristi Himmelfartsdagene den 26. til den 29. maj 2022 afholdes Himmelske Dage, som er en fælleskirkelig festival for alle, der er interesserede i kirke, kultur og samfund.

I over et år har en lokalkomité og en række udvalg arbejdet ihærdigt på at sammensætte et spændende, alsidigt og overraskende program, der skal udfolde temaet for dagene, som er ’Grib fremtiden’.

” Vi kan tænke på fremtiden med håb, frygt, optimisme eller uvished, men den vedrører os alle. Med dette tema ønsker vi at udfordre festivalgæsterne til at møde fremtiden med håb, fordi den kristne tro giver fremtiden håb, hvis vi griber og aktivt præger den, ” siger formand for lokalkomitéen, sognepræst Elsebeth Garde Kjær.

Et særligt fokus for festivalen bliver klima og bæredygtighed, og hvordan vi kan møde denne store og fælles udfordring uden at miste modet – og håbet for fremtiden.  Blandt andet vil tidligere EU-kommissær og minister Connie Hedegaard deltage i en stor klimadebat ledt af tv-vært Clement Kjersgaard.
 

Mød Hartmut Rosa og Svend Brinkman

Programmet præsenteres først til efteråret, men allerede nu kan sløret løftes for en række navne, man kan møde i løbet af de himmelske dage.

Den populære tyske sociolog Hartmut Rosa, der er kendt for sit arbejde med resonans-begrebet, gæster Himmelske Dage 2022.

Han vil blandet andet kunne opleves i en debat med Svend Brinkman, hvor de vil tale om, hvad det er, der tæller i tilværelsen og nødvendigheden af åbenhed overfor alt det, vi ikke kan kontrollere og forudberegne. 

Psykologen Svend Brinkman kender mange fra bestsellerbogen ’Stå fast’, hvori han gør op med, hvad han beskriver som tidens (selv)udviklingstyranni.

Hartmut Rosas hovedværk ’Resonans – en sociologi om forholdet til verden’ er i år blevet oversat til dansk. Heri udfolder sociologen sine tanker om, at mennesket er eksistentielt karakteriseret ved trangen til resonansrelationer, og at alle mennesker gør sig resonanserfaringer gennem livet. Hvad vil det sige? Jo, at vi oplever øjeblikke, hvor vores tråd til verden begynder at vibrere intensivt, hvor vores forhold til verden ånder.


En betydningsfuld stemme for kristne i Mellemøsten

Et andet spændende navn, man kan møde på festivalen, er Biskop Thomas. Han er en betydningsfuld stemme, ikke kun i Egypten, men for kristne i hele Mellemøsten. I ørkenen mellem Kairo og Alexandria har han etableret Anafora, som er et center for åndeligt liv og menneskeligt fællesskab. Her kommer mennesker, både fra Egypten og resten af verden, for at søge inspiration, fordybelse og fornyelse.

Han mener, at kirken har en forpligtelse til at engagere sig i samfundet, og han arbejder for at skabe forandring og udvikling i forhold til landets fattigste og klima og bæredygtighed, da han er optaget af sammenhængen mellem omsorg for medmennesket og omsorg for skaberværket.
 

Mød Domkirkes børne-, junior- og pigekor

I løbet af dagene vil der spilles koncerter fra udendørs scener og i byens kirker.

Allerede nu ligger det fast, at Roskilde Domkirkes børne-, junior- og pigekor sammen vil uropføre et værk, der er bestilt særligt til festivalen. Islandske Stefan Arason har komponeret værket ’Når hvidtjørnen blomstrer ved nat’ og Lisbeth Smedegaard Andersen har skrevet tekster.

Pigekoret vil uropføre en missa brevis (kort messe) af komponist og tidligere domorganist ved Helsingør Domkirke, Bo Grønbech.

I alt vil der i løbet af dagene blive afviklet over 300 arrangementer.
        

Din og min festival

Himmelske Dage er alles festival – alle kan købe armbånd, deltage og opleve det store udbud af arrangementer.

Man kan også opleve festivalen som frivillig. Der er mulighed for at blive velkomstvært, scenevært, at bidrage til et stort fælles kirkekaffe-bord, eller man kan arrangerer en fælles tur til Himmelske Dage for sin menighed eller sin organisation. Læs mere om mulighederne her. 

Hold dig opdateret på Himmelske Dages hjemmeside: himmelskedage.dk, hvor du også kan skrive dig op til et nyhedsbrev.
 

Himmelske Dage

Danmarks største kirkefestival er en fælleskirkelig begivenhed, der finder sted hvert tredje år i Kristi himmelfartsferien. Her kan man opleve koncerter, talks, debatter, udstillinger, gudstjenester og vandreture mm. I 2022 er Roskilde Stift vært for festivalen, der er forankret i Danske Kirkers Råd. Læs mere her 

Tema: Grib fremtiden

Vi kan tænke på fremtiden med håbfrygt, optimisme eller uvishedmen fremtiden vedrører os alle. Verden bliver stadig mindre, og en ny verdensorden med global økonomi, global sundhed, men også med global ulighed, klimaforandringer og migration vinder frem.  Hvordan udvikler synet på mennesket sig? Hvad er værdighed i arbejdslivet? Midt i alt dette kan vi spørge, hvad med kristendommen? Hvilken rolle vil troen spille og kirken spille? Himmelske Dage vil med temaet ’Grib Fremtiden’ udfordre deltagere til at møde fremtiden med håb. Vores kristne tro giver fremtiden håb, hvis vi griber og aktivt præger den.

Kontakt

Projektleder for lokalkomitéen
Miriam Munksgaard
Mail: roskilde@himmelskedage.dk
Tlf.: 21631210

 

Formand for lokalkomitéen
Elsebeth Garde Kjær
Mail: egk@km.dk
Tlf.: 46385664

Bring denne artikel på din platform

Hjælp med at sprede budskabet om Himmelske Dage 2022 i Roskilde. 

 

I vores mediearkiv kan du finde denne artikel samt billeder til fri download. Brug den på jeres hjemmeside, i jeres kirke- eller medlemsblad eller på andre relevante platforme. I skal blot huske at kreditere skribent og fotograf - og fotos må kun anvendes i forbindelse med omtale af Himmelske Dage.