Fortsæt til hovedindholdet
Nyheder
Nyheder

Biskop: Julen 2020 var på ingen måde et ideelt forløb

Det er vigtigt for mig, at vi tager forløbet omkring julen 2020 i vores evaluering, når vi er på den anden side af pandemien, skriver Københavns biskop, Peter Skov-Jakobsen, i sit brev til ansatte og frivillige.

Peter Skov-Jakobsen

Vi har i 2020 ikke kunnet være kirke, som vi helst vil det. Men ansatte og frivillige ved stiftets kirker har grebet situationen an med stor venlighed og professionalisme, skriver Peter Skov-Jakobsen i sit julebrev til ansatte og frivillige i Københavns Stift

Kære ansatte og frivillige i Københavns Stift

Julen 2020 blev desværre helt anderledes end sædvanligt. Trods mange måneders forberedelse på at tilpasse julegudstjenesterne mht. coronapandemien endte det i 11. time med aflysninger. Det var et uskønt forløb. Det vil jeg gerne beklage over for jer alle.

Først sent lillejuleaften modtog I meldingen fra biskopper, Landsforeningen af Menighedsråd, Præsteforeningen og Provsteforeningen, om at vi ikke kunne anbefale jer at afholde julegudstjenesterne. Vi mente ikke, at det var rimeligt, at hvert enkelt sogn skulle tage stilling til, om gudstjenesterne skulle fastholdes under de nye retningslinjer, og evt. hvordan det skulle lade sig gøre, alt sammen få timer inden de første af den lange række af julegudstjenester skulle afholdes.

Det er meget forståeligt, at vores udmelding vakte frustration hos mange af jer. Og det gælder uanset, om I hører til dem, der var fortalere for, at det skulle være muligt at aflyse julens gudstjenester, eller til dem, der fastholdt vigtigheden af at gennemføre gudstjenesterne. Uanset havde I været nødt til at arbejde hårdt for at få gudstjenesterne til at passe ind under de stadigt strammere retningslinjer – for til sidst at se frugten af dette arbejde forsvinde sammen med julegudstjenesterne.

Det er vigtigt for mig, at vi tager forløbet omkring julen 2020 i vores evaluering, når vi er på den anden side af pandemien. Det var ikke på nogen måde et ideelt forløb.

Lige nu venter vi på Kirkeministeriets retningslinjer på baggrund af regeringens skærpede restriktioner og sundhedsmyndighedernes vurderinger af forholdene i folkekirken. Hvis det går efter den plan, som vi er blevet orienteret om, vil I høre mere i morgen, onsdag den 6. januar.

Alle I, der er frivillige eller ansatte i Københavns Stift, har forståeligt nok et stort behov for at kunne danne jer et billede af, hvordan de kommende uger ser ud i folkekirken og for jer lokalt. Vi vil her fra Københavns Stift gøre, hvad vi kan for, at I modtager de relevante informationer så hurtigt, som det overhovedet er muligt.

Vi lever i en krævende tid, og vi kan desværre se frem til, at de næste par måneder bliver hårde. Vi bliver nødt til at indstille os på, at der løbende kan komme yderligere restriktioner, nye retningslinjer og nye vejledninger, som vi løbede skal tilpasse os. Vi må minde hinanden om, at det heldigvis også på et tidspunkt vil gå den anden vej, så vi igen kan holde gudstjenester, som vi plejer, og samtidig åbne for kirkens andre aktiviteter og holde kirkekaffe, babysalmesang og fællesspisning. Det kræver meget af samarbejdet lokalt at skulle være så fleksibel og forholde sig til nyt hele tiden, som I skal i disse måneder. Det vigtigste er, at I hele tiden prioriterer den gode samtale og giver plads til, at forskellige synspunkter kan komme frem i lyset. Det er oftest netop dér, de gode fælles løsninger kan vise sig.

Kirkens rum repræsenterer historien og eftertanken. Når vi går ind i det rum, kan vi være sammen om noget, som har været det samme i årtusinder. Derfor er det ikke mindst vigtigt at være en nærværende kirke netop nu.

I skal her, mens året 2021 stadig er helt nyt, have en kæmpe stor tak for jeres indsats, som har gjort det muligt for os at være folkekirke for de mange, som har brug for kirken i denne vanskelige tid. Tak for jeres med og modspil. Jeres engagement er af overordentlig stor betydning for folkekirken og for den vej, som skal lede os igennem krisen.

 

Godt nytår til jer alle!

 

Peter Skov-Jakobsen