Nyheder
Nyheder

Kirken på afstand

Hvordan kan kirken hjælpe menigheden igennem en tid med bekymring og isolation, når man ikke længere kan mødes? Få gode tips her.

Brug nyhedsbreve og sociale medier til at være i kontakt med menigheden, mens gudstjenesterne og mange andre aktiviteter i kirkerne er lukket ned på grund af Corona-pandemien. (Foto: Henrik Dons Christensen)

Gudstjenesterne er aflyst, de kirkelige handlinger holdes på et minimum, og babysalmesangen og mandeklubben er sat på pause. 

Hvordan bærer man sig så ad med at være kirke?  I boksen samler vi idéer fra kirkerne i Københavns Stift til inspiration. Læs længere nede i artiklen sognepræst og mediekonsulent Sarah Aukens generelle forslag til at være kirke på afstand.

Fakta

Inspiration: Sådan gør andre kirker i Københavns Stift

Af Elsebeth Grummesgaard Gjesing og Henrik Dons Christensen

 

Her deler vi løbende idéer og tiltag fra kirkerne til inspiration - med opfordring til at trække på hinandens erfaringer og viden.

 

Skriv til hench@km.dk hvis I vil dele gode idéer.
 

- Frihavnskirken på Østerbro har de seneste måneder arbejdet på et pilotprojekt, om at podcaste søndagens prædiken. De forventer at sende den første ud på søndag kl. 10.30. Følg med her: www.rosenvaengetssogn.dk
 

- Apostelkirken på Vesterbro streamer morgenbøn og søndagens højmesse på kirkens facebookside. De har desuden lavet en facebookgruppe, menigheden kan deltage i.

https://www.facebook.com/Apostelkirken

 

- Eliaskirken på Vesterbro streamer en andagt søndag eftermiddag

https://www.facebook.com/eliaskirken/

 

Nazaret Kirke streamer prædiken og bønner hver søndag.

https://www.facebook.com/fredensognazaret

 

Vigerslev Kirke deler videoprædiken hver søndag

https://www.facebook.com/Vigerslevkirke/

 

- Fra Sankt Matthæus Kirke på Vesterbro deler sognepræst Birgitte Kragh Engholm dagligt refleksioner.

https://www.facebook.com/MatthaeusKirken/

 

- Sundby Kirke sender prædiken, ulvetime til børn og natkirke på kirkens facebookside

https://www.facebook.com/SundbyKirke/

 

- Byens valgmenighed streamer gudstjeneste via Youtube og bruger desuden det digitale mødeværktøj, Zoom, til at ’mødes’ og snakke sammen: https://byensvalgmenighed.dk

 

- Fredens og Nazaret sogn streamer en andagt med læsninger, bøn og prædiken fra deres facebookside søndag formiddag.

https://www.facebook.com/fredensognazaret/

 

- Nogle kirker tilbyder at organisere indkøb for ældre eller udsatte borgere. 

 

(...opdateres)

 

Prøv med livestreaming

Livestream en gudstjeneste eller andagt fra kirken på Facebook. Det er muligt at gøre selv, bare med telefon eller iPad. Lev med at kvaliteten af streamingen måske ikke ligner et professionelt set-up. Det er nærværet, der er brug for, ikke digitale kompetencer.

 

Send nyhedsbrev ud hver dag

Mange især ældre vil blive meget alene. Send en lille hilsen ud til dem hver dag, fx med et bibelord. Du kan også kommentere nogle af de seneste nyheder, vi alle sammen – men hver for sig – har siddet og set.

Lav en lille video med nogle ord til dagen

Du kan skrive din hilsen – eller du kan lave en lille video, så modtagerne også kan se dig. Det er let at gøre med din smartphone eller computerens kamera.

Inspirer folk til at lave en hjemmeandagt

De kan tænde et lys, læse et stykke fra bibelen (fx dagens tekst fra Bibelselskabets Bibellæseplan), læse dagens bøn op (som står bagest i salmebogen), bede fadervor eller høre en salme på Youtube (se fx her).

Send besked om aflysninger

Sørg for, at ingen overser en aflysning og møder op alligevel. Brug kontakterne i nyhedsbrevet til at informere alle berørte til alle kirkelige arrangementer. 

Annoncer telefontider til sjælesorgssamtaler

Gør opmærksom på, at du stadig står til rådighed i telefonen, og skriv på Facebook og kirkens hjemmeside, hvornår folk kan få fat i dig. Måske kan du sætte et par timer af til samtaler hver dag?

Brug Facebook som kommunikationsforum

Facebook er ikke en opslagstavle. Prøv at involvere Facebookdeltagenre i en samtale, så det ikke bare bliver kirken, der giver beskeder. Spørg: Hvad bekymrer dig i denne tid? Hvad har du brug for at få at vide lige nu?

Henvis til Sjælesorg.nu

Gør opmærksom på, at det er muligt at chatte med en præst på Sjælesorg på Nettet

Lav Messengertråd med konfirmanderne

Konfirmander bruger ikke Facebook, men mange af dem kommunikerer via Messenger. Lav en tråd med dem, hvor I kan fortsætte jeres forberedelse. Selvom undervisningen er aflyst, så kan det være at det i endnu højere grad er brug for sjælesorg. Der er en del inspiration at hente på konfirmandcenterets hjemmeside.

Lav videomøder på Messenger

Du kan også tale med folk fra menigheden på Messenger (som de fleste vil have adgang til, hvis de har en Facebookkonto). Hvis I er mere end to personer, skal du først lave en gruppe med deltagerne og så trykke på videoikonet i højre hjørne.

 

LÆS MERE
Artikel fra Folkekirken.dk: Digitale løsninger og andre muligheder for at bruge folkekirken i denne tid:

https://www.folkekirken.dk/aktuelt/nyheder/coronavirus-saadan-kan-du-bruge-kirken