Nyheder
Nyheder

Kirketællinger kan nedbryde fordomme

Nu går de årlige indberetninger om aktiviteterne i sognene for hele sidste år i gang. Og det er et væsentligt arbejde, for tallene kan bruges til vise omverdenen nye sider af danskernes brug af kirken.

Af Ulla Haahr

Siden 1979 har Københavns Stift bedt sognene om at registrere, hvordan kirken er blevet brugt. Det drejer sig om eksempelvis antallet af kirkelige handlinger, aktiviteter som sorggrupper, foredrag og babysalmesang, og ikke mindst hvor mange deltagere, der har været til de forskellige andre arrangementer. 

Selve tællingerne foregår hele året, og i løbet af marts måned sker så selve indberetningen til stiftsadministrationen. Det er en væsentlig opgave, siger biskop Peter Skov-Jakobsen, for tallene viser, hvordan kirkens arbejde udvikler sig, og den viden er nærmest uvurderlig:

”Tallene fortæller ofte en anden historie end den, der kan være den gængse opfattelse i den brede offentlighed. For eksempel at kirkerne står tomme hen, og at det kun er gudstjenester, der foregår. Virkeligheden er en helt andet. Der foregår mange forskellige spændende aktiviteter, og sidste tælling viste, at flere og flere i vores stift bruger kirkerne, nemlig med over 2 millioner besøg om året. Det kan vi godt være stolte af og vise omverdenen”.

Dermed kan kirketællingerne være med til at nedbryde fordomme om folkekirken, for medierne er altid interesserede i historier, der er baseret på dokumentation som tal. Og stiftets tal er helt unikke for folkekirken, dels fordi registreringerne har fundet sted i så mange år, og dels fordi der er så mange forskellige aktiviteter med. 

Hovedtal er på hjemmesiden

Kirketællingerne er ikke kun interessante for omverdenen. De bliver også brugt internt, for eksempel i det daglige arbejde i budgetudvalget. Samtidig kan det også give de enkelte sogne et nyttigt overblik over, hvordan kirken bliver brugt.

Derfor ligger alle hovedtallene fra de sidste fire år nu på stiftets hjemmeside, så man i ro og mag kan forbyde sig i dem. 

Der bliver ikke offentliggjort tal for det enkelte sogn, for hensigten er ikke at udstille nogle sogne, der af forskellige årsager måske ikke har haft så mange aktiviteter eller deltagere i kirken. Er man interesseret i at se nærmere på en kirke på sogneniveau, kan man derfor besøge stiftsadministrationen på Nørregade og kigge i den fysiske mappe, der indeholder samtlige excel-ark med registreringerne.