Nyheder
Nyheder

Tænd lys for Danmarks befrielse

Lyset er et tegn på frihed og håb, lyder det fra de danske biskopper, som opfordrer til at sætte lys i vinduerne og på sociale medier den 4. maj for at markere 75-året for Danmarks befrielse

Peter Skov-Jakobsen, biskop over Københavns Stift, sætter lys i vinduet til minde om befrielsen, men sender også en tanke til bornholmere.  De blev først befriet 5. april 1946. Foto: Henrik Dons Christensen

Af Inge Haandsbæk Vestergaard, kommunikationsmedarbejder i Lolland-Falsters Stift

"I dette øjeblik meddeles det, at Montgomery har oplyst, at de tyske tropper i Holland, Nordvesttyskland og i Danmark har overgivet sig.”

Sådan lød den historiske meddelelse skrattende i radioen den 4. maj 1945, da danskerne fik beskeden om, at det meste af Danmark var fri af den tyske besættelse. Undtagelsen var Bornholm. Det var en sorg midt i glæden, at Bornholm ikke blev befriet sammen med det øvrige Danmark, men først i april 1946.

Vi kan i år fejre 75-året for Danmarks befrielse. Det skulle have været markeret ved en lang række kirkelige begivenheder landet over, som desværre er blevet aflyst på grund af faren for smitte med coronavirus.

I stedet opfordrer landets biskopper til, at man fortsætter traditionen med at sætte levende lys i vinduerne om aftenen den 4. maj. Det skriver de i en fælles besked:

”Lyset er et tegn på frihed og håb. På denne aften takker vi for vores eget lands befrielse og samtidig beder vi for fred og frihed for alle jordens folk. Det, der var en spontan reaktion den 4. maj 1945, skal vi bære ind i fremtiden, som et håb om frihed og fred i fremtiden.”

Der opfordres desuden til, at kirkerne udvider morgen- og aftenringning den 5. maj samt flager den 5. maj.

Tænd lys

Lyset skinner i mørket, og mørket greb det ikke, står der i Johannesevangeliet. Lige nu er danskerne samlet i kampen mod en ny udfordring, nemlig coronavirus. Derfor giver det særligt god mening at tænde lys i hjemmene, hvor mange danskere primært befinder sig, til minde om at vi en dag vil være frie igen.

Vær med til at markere befrielsesdagen den 4. maj ved at sætte levende lys i vinduet. Du kan også sætte fokus på mærkedagen ved at dele billeder og videoer af tændte stearinlys i vinduet på de sociale medier. Brug da hashtagget #tændlys.

Biskoppers opfordring i forhold til markering af befrielsen

 

Ringning

Morgen- og aftenringning den 5. maj udvides til at vare 15. minutter.

 

Flagning

Der flages den 5. maj 2020

 

Lys i vinduerne

At traditionen med at sætte levende lys i vinduerne fortsættes eller tages op. Lyset er et tegn på frihed og håb. På denne aften takker vi for vores eget lands befrielse og samtidig beder vi for fred og frihed for alle jordens folk. Det der var en spontan reaktion den 4. maj 1945, skal vi bære ind i fremtiden som et håb om frihed og fred i fremtiden.

 

En sorg i disse befrielsesdage var, at Bornholm ikke blev befriet sammen med det øvrige Danmark, men først oplevede friheden i april måned 1946.

Derfor er der andre traditioner på Bornholm.