Nyheder
Nyheder

Teknik kan gøre kirken nærværende

Selvom kirkedøren er lukket, kan kirken stadig være nærværende. Med få tekniske midler kan I bringe gudstjeneste, andagt og refleksioner ud til mennesker

Af Henrik Dons Christensen

Hvordan er man, når man ikke kan møde menigheden ansigt til ansigt?

Flere sogne har angrebet krisen med coronavirus og lukkede kirker med opfindsomhed og ildhu og præsenterer allerede denne søndag nye tiltag for at sikre, at menighederne har mulighed for at få deres ugentlige dosis kristne refleksioner.

I Fredens-Nazaret sogn sender man for første gang nogensinde en prædiken live på kirkens facebookside.

”Vi har planlagt at lave en mindre gudstjeneste hjemme fra min stue, og jeg er spændt på, hvordan det bliver, for jeg får intet foræret fra kirkerummet, når jeg sidder derhjemme,” siger sognepræst Jens Ole Christensen.

Hele set-uppet bliver enkelt. En telefon på et stativ filmer hele seancen, der består af bøn, tekstlæsning, prædiken og velsignelse. En god mikrofon skal sikre en fornuftig lydkvalitet.

Han tager udfordringen med sindsro.

”I den her situation kommer jeg til at tænke på et citat fra musicalen 'Sound of Music': Gud lukker ikke en dør uden at åbne et vindue.”

Alle kan gøre det

I Apostelkirken på Vesterbro bliver der også sendt direkte billeder på facebook på søndag. Her vil projektmedarbejder Kasper Aare Naicker sørge for, at ugens prædiken fra sognepræst Andreas Rasmussen kommer ud til sognebørnene.

Facebook blev valgt, fordi det er en platform, de fleste af kirkens brugere er fortrolige med, siger Kasper Aare Naicker, der er projektmedarbejder i Apostelkirken.

”Vi har forberedt en liturgi, hvor der både er bøn, prædiken og noget for børn. Vi sender direkte og bruger programmet Switcher. Det er enkelt og let at bruge, og så kan man have flere kameravinkler, hvis man sætter flere telefoner til at optage,” siger projektmedarbejderen og fortsætter:

”Hvis man vil gøre det helt simpelt, kan man selv sætte det hele op og sende med en enkelt telefon. Det vigtigste er, at lyden er ordentlig, og at man bruger en god mikrofon. Det er noget, alle kan gøre med få midler.”

Bange for video? Brug lyd

I Emdrup Kirke har man allerede udstyret klar til at sende gudstjenesten hjem til folk. Her er der kun tale om en lydoptagelse og ingen levende billeder.

En gang om måneden lægger kirkens præster en lydbid med en prædiken op på hjemmesiden. Om frekvensen i disse tider bliver sat op, kan sognepræst Jóannis Fonsdal endnu ikke spå om.

"Jeg har tygget lidt på det," siger præsten, der faktisk sad og skrev søndagens prædiken, da han fik besked om, at kirken midlertidigt skulle lukkes.

Vi har en mand, der optager lydsignalet i kirken, når vi prædiker. Derefter klipper jeg på to minutter lyden til i programmet Audacity. Til sidst lægger jeg det online på tjenesten Soundcloud, hvor vi lægger alle vores prædikener," siger Jóannis Fonsdal.

Links til software

 • Switcher Studio
  Et værktøj til at sende livevideoer med flere kameravinkler, da man kan koble flere telefoner på et enkelt signal. Kan være overvældende at starte ud med som nybegynder.
 • Audacity
  Gratis lydredigeringsprogram. Mange avancerede funktioner, men kan være uoverskueligt fra første øjekast.
 • Facebook Live
  Den mest enkle måde at sende live på facebook. Er dog uden avancerede funktioner.
 • Soundcloud
  Podcasttjeneste, som mange kunstnere anvender til at dele materiale. Er gratis, hvis man ikke lægger store lydfiler op.