Fortsæt til hovedindholdet

And the winner is: Tolvkanten!

Tiny Church i Nordhavn
Af Kristian Danholm

Vinderen af en overvældende succesfuld arkitektkonkurrence med ikke mindre end 105 forslag er fundet, og dermed får Danmark sin første ’Tiny Church’. Det bliver Julius Nielsen OFFICE, der løber med førstepladsen.

Hele det nye beboelsesområde i Nordhavn har stået uden kirke, men det bliver der nu lavet om på med et fremsynet og fleksibelt kirkeprojekt, der samtidig bliver startskuddet til en ny flanke i folkekirkens aktive deltagelse i den grønne omstilling. Det er Hans Egedes Sogn under Holmens-Østerbro Provsti, der sammen med Kirkefondet har udskrevet arkitektkonkurrencen, hvor vinderen bliver afsløret tirsdag d. 7. marts kl. 14-16 i Hans Egedes Kirke.

”Med et meget klart koncept og en relativt simpel formgivning fremstår ’Tolvkanten’ som et meget overbevisende forslag til Nordhavnens nye Tiny Church. Med en søjlegang og en overdækket veranda møder bygningen omgivelserne med en åben og generøs invitation.,” skriver bedømmelseskomiteen i begrundelsen.

Komiteen har stået overfor et væld af idérigdom og kreativitet, der har udmøntet sig i mange forskellige måde at løse den stillede opgave på, og konstaterer, at der er lagt et meget stort stykke arbejde i at opfylde de ønsker og rammer, der var sat op for konkurrencen. Komiteen udtrykker særlig begejstring for, at konstruktionen meget aktivt bliver en del af byrummet:

”Bænken på verandaen inviterer til uformelle, naturlige ophold i denne nye fortolkning af våbenhuset på kirkerummets og bygningens yderside. Bygningen møder tydeligt sine omgivelser i øjenhøjde. I dette hus er alle velkomne,” lyder det videre i begrundelsen.

Bedømmelseskomiteen har stået overfor et væld af idérigdom og kreativitet, der har udmøntet sig i mange forskellige måde at løse den stillede opgave på. Der kan med glæde og taknemmelighed konstateres, at der er lagt et meget stort stykke arbejde i at ramme ideen med den lille kirke og opfylde de ønsker og rammer der var sat op for konkurrencen, lyder det fra bedømmelsesudvalget:

”Alle 105 forslag har haft kreative vinkler på det at bygge grønt og bæredygtig, og vi er glade for at vi med dette projekt kan sætte ekstra fokus på folkekirkens grønne omstilling og måden vi bygger kirker på i fremtiden,” siger udviklingskonsulent i Kirkefondet, Berit w. Berg, som bl.a. har været med til at bringe tankerne om Tiny Church fra Holland til den københavnske Nordhavn.