Bedre trivsel med gode samtaler
Ønsker I inspiration til, hvordan I kan styrke trivsel og arbejdsglæde i jeres sogn? Så er der hjælp at hente i en undersøgelse af kulturen på folkekirkens arbejdspladser, som anbefaler, at folkekirken begynder med at styrke samtalen.
Af Kirsten Weiss Mose
Det psykiske arbejdsmiljø i folkekirken er generelt på niveau med andre danske arbejdspladser. Men er du ansat i folkekirken, er chancen større for, at du oplever konflikter og mobning.
En undersøgelse fra oktober 2018 forklarer folkekirkens særlige udfordringer ved at kaste lys over den kultur, som er tilstede i folkekirken. Og samtidig anbefaler den, at vi begynder med at skabe rum for dialog, hvis vi ønsker at gøre folkekirkens arbejdspladser mere robuste.
Kompleks organisation giver udfordringer
For en nyansat kan folkekirkens organisation være svær at træde ind i. Ledelsesansvaret er fordelt på mange forskellige personer, som sjældent er tilstede i hverdagen. Den enkelte har kun få, hvis overhovedet nogen, fag-kolleger at sparre med. For at nævne to af de udfordringer, som fremhæves i ’Undersøgelse af arbejdspladskultur som årsag til mobning i folkekirken’.
"Undersøgelsen forsøger ikke at tegne et dækkende billede af folkekirkens tilstand. Den kaster lys på de dele af kulturen, som gør os særligt sårbare over for udfordringer, så som mobning og konflikter. Det er interessant at blive beskrevet udefra, og både beskrivelsen og anbefalingerne, tror jeg, vi kan bruge på mange forskellige niveauer i Københavns Stift," siger biskop Peter Skov-Jakobsen.
Hvem kan du henvende dig til, hvis du oplever problemer
- Arbejdsgiver:
provst / biskop (præster)
kontaktperson / menighedsråd (øvrige ansatte) - Arbejdsmiljørepræsentant (lovpligtigt på arbejdspladser med min. 10 lønnede medarbejdere)
- Arbejdstilsynet
- agforening
Skab rum for dialog og samtale
Det hele begynder med samtalen og dialogen på arbejdspladsen.
Hvis kulturen skal styrkes, er der behov for fokus på den fælles, overordnede opgave for ansatte og frivillige i kirkerne. Ligesom der skal fokus på de fælles værdier. Og for at kunne træffe fælles beslutninger om begge dele skal man kunne tale sammen.
På den måde er en god samtalekultur første led i forsvarsværket mod et sårbart psykisk arbejdsmiljø.
Men også hvis det psykiske arbejdsmiljø allerede er skrantende, er der ifølge undersøgelsen grund til at begynde ved samtalen og dialogen. For hvis ikke konflikter og problemer kommer frem i lyset, har hverken menighedsråd eller provster og biskop, som udgør ledelsen i folkekirken, mulighed for at gå ind med de rette adfærdskorrigerende foranstaltninger.
"Det er vigtigt for arbejdsmiljøet, at vi gør en indsats for at styrke samtalen i Københavns Stift. Åbenhed er en forudsætning for, at vi kan gøre noget ved problemet. Og den åbenhed kommer ikke af sig selv. Jeg håber, at alle ansatte og menighedsråd vil være med til at sætte fokus på samtalen," siger biskop Peter Skov-Jakobsen.