Fortsæt til hovedindholdet
Nyheder
Nyheder

”folk&kirke”: Nyt materiale til samtale med unge voksne om mørke

Magasinet folk&kirke sætter fokus på mørke og giver inspiration til, hvordan den enkelte kirke kan bruge materiale til at nå unge voksne om svære emner – og hvad kristendommen kan bruges til.

Opslag og forsiden af det nye nummer af magasinet folk&kirke

folk&kirke sætter i det nyeste nummer fokus på mørke.

Af Ulla Haahr

Hvordan formulerer man evangeliet, så det ikke føles som en prædiken for de unge, men som en samtale? Det er magasinet folk&kirke et bud på. Stifternes fælles magasin har de 22-35 årige som målgruppe, og det er en gruppe, som folkekirken ikke har særlig godt fat i:En ny spørgeundersøgelse, som Ukirke på Vesterbro har fået lavet, viser, at selvom de unge voksne er fulde af bekymringer for, om de gør det godt nok, om de træffer de rigtige valg, og om kloden har en fremtid, så kommer de ikke i tanke om at opsøge en præst. Faktisk går de hellere på Facebook, hører en podcast eller læser en artikel, viser undersøgelsen. Derfor forsøger bladet at tale til unge i deres eget sprog om emner, som de selv er optaget af.

Mørke er en del af livet

I det nye nummer er emnet mørke: Både det konkrete – natten, farven – og det mørke, der kan ramme os mennesker i form af sorg og smerte, mørket inden i os. En række artikler kommer rundt om emnet - røgdykkeren, skorstensfejeren og præsten, der alle arbejder med mørket som en naturlig del af deres arbejdsliv. Sangeren Katinka fortæller om at leve med depressioner. Og der er inspiration til oplevelser i mørke. For mørket er en del af livet. Og det kan kristendommen hjælpe os med at bære, siger Malene Bjerre, redaktør for bladet:

- Kristendommen forsøger ikke at få mørket til at gå væk. Men siger: Livet er indimellem tungt og hårdt. Det vilkår deler du med alle andre. Og derfor er livet alligevel godt. I bladet undersøger vi, om det er lettere at navigere i mørket og finde lyset, når vi står ved, at mørket er et grundvilkår.

Sæt samtalen i gang

Bladet bliver delt rundt i caféer i København – når de åbner igen. Men ambitionen med bladet er også, at sognene vil bruge både magasinet, den tilhørende hjemmeside og ikke mindst ressourcebanken: helt konkrete forslag til, hvordan man kan bruge materialet til samtalesaloner, studiekredse, eksistenssamtaler og meget andet.

-Det skal være let for de lokale kirker at bruge magasinet, forklarer Malene Bjerre. - Og det skal være let at henvende sig til det lokale bibliotek eller den lokale højskole og sige: Se, her er noget, der giver mening for både jer og os. Skal vi ikke lave noget sammen?

Alle har tabuer

En af dem, der allerede bruger bladet konkret, er studenterpræsten Søren Bruun, der er knyttet til CBS. Med udgangspunkt i magasinets emne inviterer han studerende til ”Filosofisk bad”, hvor fokus er den gode samtale: 

- De unge har alle tabuer i deres tilværelse, og vi får inspiration til at tale om disse ud fra bladets temaer. Fx at der findes mange slags mørke. Alle kan tale om sit eget forhold til mørke og være med i den samtale. Det er meget væsentligt, at det netop er en samtale, hvor de unge kommer på banen – hvor jeg selvfølgelig også som præst bidrager med indhold, som de kan bruge.

Efter mødet uddeler Søren Bruun bladet til de unge, hvor de mange forskellige artikler efter hans mening kan bidrage med nye, gode perspektiver.

- Det er mit klare indtryk, at de unge sætter pris på at kunne beskæftige sig med emner som disse på en behagelige facon og med deres eget sprog. Og at det giver et godt input til at håndtere hverdagens forskellige udfordringer.

Det er 10. gang, bladet udkommer. Det produceres af Helsingør Stift og er et samarbejde mellem alle stifter.

Ressourcebank: Brug magasinet på biblioteket, til eksistenssamtaler, til studiekredse

Se eksempler på, hvordan I kan bruge folk&kirke #10 om mørke:

Se alle forslagene samlet her.