Fortsæt til hovedindholdet
Nyheder
Nyheder

Hvad skal vi med kvindelige præster?

Med debatarrangement og festgudstjeneste markerer Københavns Stift, at det nu er 75 år siden, at det blev muligt for folkekirken at ansætte kvindelige præster. Alle er velkomne – der er ingen tilmelding.

Danmarks første kvindelige præster

Af Ulla Haahr

Over halvdelen af præsterne i folkekirken er kvinder. Så der er sket en del, siden de første kvindelige præster blev ordineret den 28. april 1948.

Men kvinder og præsteembedet skaber stadig diskussion. Folkekirken er som andre trossamfund undtaget fra Ligebehandlingsloven, og menighedsråd må derfor lovligt fravælge at ansætte kvinder som præster pga. køn. En forældet undtagelse, mener landets biskopper, der har bedt kirkeministeren fjerne det, fordi det sender et forkert signal om folkekirken. Andre mener, at det vil ødelægge folkekirkens rummelighed.

Under overskriften ”Hvad skal vi med kvindelige præster?” vil et stærkt debatpanel diskutere, hvad det har betydet, at folkekirken i sin tid gik forrest blandt kirkerne i Nordeuropa og ændrede fundamentalt ved kvinders repræsentation i folkekirken. Og samtidig i dag lovligt kan diskriminere på baggrund af køn.

Anna Thygesen, erhvervskvinde og mediemenneske, er ordstyrer på debatten, der finder sted i Holmens Kirke kl. 16 på selve dagen for jubilæet den 28. april. Debattørerne er Sørine Gotfredsen, præst, Anne Sofie Allarp, kronikredaktør og jurist, Marianne Egelund Siig, direktør i Mannaz og Mette Kathrine Grosbøll, præst og medlem af Præsteforeningens hovedbestyrelse. Efter debatten er der reception – og alle er velkomne (der er ingen tilmelding). 

Læs mere om debatarrangementet her. 

Søndag den 30. april bliver jubilæet desuden fejret i Københavns Domkirke med festgudstjeneste kl. 10. Kirsten Jørgensen, provst for Frederiksberg Provsti, og Peter Skov-Jakobsen, biskop i Københavns Stift, står sammen for gudstjenesten. Også her er alle velkomne. 

”Det er en særlig dag for folkekirken, som vi skal være stolte af. Her i 2022 er over halvdelen af præsterne kvinder, og selvom det er mange år siden, det blev muligt for folkekirken at ansætte kvindelige præster, så skal vi huske, at det var en afgørende begivenhed – både kirkepolitisk og i forhold til ligestilling mellem kønnene generelt.” siger Peter Skov-Jakobsen i anledning af jubilæet.

Debatarrangement 

28. april kl. 16.00 

Holmens Kirke

 

Festgudstjeneste 

30. april kl. 10.00 

Københavns Domkirke