Kirker starter ny diakonal indsats i julen: en kalender fra nabo til nabo
Nathanaels Kirke og Husum Kirke har i samarbejde med stiftskoordinator Maria Hald Ytzen startet en ny diakonal indsats: julehjælp fra nabo til nabo – den omvendte pakkekalender.
Af Maria Hald Ytzen og Kirsten Weiss Mose
Mange oplever, at julemåneden handler rigtigt meget om alt det, vi skal købe til os selv eller ønsker os af andre. Med den omvendte pakkekalender bliver bøtten vendt på hovedet.
"Det handler om at spille en rolle i nogle andres liv og give en hjælpende hånd. Vi vil gerne skabe et rum, hvor vi kan være noget for vores naboer i stedet for kun at fokusere på os selv og vores egne familier. Pakkekalenderen er ikke bare madvarer. Det er omsorg og refleksioner over, hvad vi ønsker, at andre skal have af muligheder i hverdagen. Skal vi give ingredienserne til vores egen livret? Skal der være figenpålæg og ostehaps til en børnefamilie? Hvilke små hverdagselementer, retter og lækkerier ønsker vi for vores naboer?”, siger Maria Hald Ytzen.
Omvendt pakkekalender: Sådan fungerer det
- Kirken uddeler en tom kurv til alle, der vil være med.
- Hjemme lægger deltagerne én langtidsholdbar vare i kurven om dagen hele december måned.
- Den fulde kurv afleveres tilbage til kirken med 24 varer.
- Kirken står herefter for at uddele kurvene blandt folk, som har svært ved at få økonomien til at hænge sammen på den anden side af julen.
"I alt sin enkelthed er den omvendte pakkekalender en måde, hvor kirken faciliterer familiernes hjælp til lokalområdet. Det er familierne, der sørger for, at pakkekalenderen bliver fyldt i løbet af julemåneden, og så tager vi over, når tingene skal uddeles til de familier, som hjælpen skal komme til gode", fortæller Sofie Troelsgaard, diakonimedarbejder og koordinator af Husum Kirkes omvendte pakkekalender.
Det skal give mening i det enkelte sogn
Ideen om den omvendte pakkekalender kan tilpasses det enkelte sogns ønsker og behov.
”Det er vigtigt, at ideen udformes, så den afspejler den kirke og det sogn, man er i. Og derfor kan ideen varieres efter behov. Det skal give mening, der hvor det sker, og jeg vil meget gerne sparre på, hvad der kan give bedst muligt mening i den lokale kontekst og videreformidle de erfaringer, man har gjort sig rundt omkring. På den måde behøver de enkelte kirke- kulturmedarbejdere, præster og diakonimedarbejdere ikke at opfinde den dybe tallerken, hvis de gerne vil i gang med det her.” forklarer Maria Hald Ytzen.
Har I lyst til at starte jeres egen udgave af den omvendte pakkekalender?
Hent projektbeskrivelsen, og læs mere om hvordan aktiviteten kan skaleres og formes, så den kan blive meningsfuld hos jer.
Tag også meget gerne fat i stiftskoordinator Maria Hald Ytzen:
E-mail: MHY@km.dk // Telefon: 23 10 41 13
Maria er ansat i Københavns Stift, til at koordinere diakonale og sociale indsatser. Læs mere om Maria Hald Ytzens arbejde her
Kirken som bro og facilitator
”Med den omvendte pakkekalender fungerer kirken som en bro mellem de familier, som har overskud til at hjælpe, og de familier fra lokalområdet, som har brug en hjælpende hånd. Samtidigt lægger vi vægt på, at familierne, som deltager, kan få oplæg til gode snakke om både hjælpsomhed, næstekærlighed og kikærtens grosteder. Det er en simpel måde at gøre en stor forskel lige midt i ens eget nabolag,” fortæller Sofie Troelsgaard fra Husum Kirke.
De fleste kirker uddeler julehjælp og kender derfor processerne med ansøgning og uddeling rigtigt godt. Derfor er folkekirken et rigtigt fornuftigt sted at forankre denne type af indsats – helt lokalt og nært.
I Husum Kirke har de i mange år uddelt mad med Husumkurven og har der allerede været et system for ansøgning og uddeling. Her bliver muleposerne i januar sat sammen med Husumkurven og uddelt på samme måde, i samme system.
”Vi har de forrige år set en stigning i efterspørgslen på Husumkurven, når kalenderen skriver januar og det store behov har været svært at imødekomme før i tiden. Derfor giver det god mening for os at starte den omvendte pakkekalender op og inddrage vores sognebørn og lokalområdet i en fælles indsats med hjælp til de familier, der har det sværest", fortæller Sofie Troelsgaard.