Fortsæt til hovedindholdet
Nyheder
Nyheder

Stor international konference om ungdomsteologi i København

Er det de unge, der skal give os håb? Eller skal vi som kirke give de unge håb? Det er overskriften for fire dages konference i april, hvor der både er fokus på den nyeste akademiske forskning og på konkrete erfaringer med at udvikle ungdomskirke.

Af Ulla Haahr

Fra den 12. til 15. april vil Det Teologiske Fakultet på Københavns Universitet være rammen for konferencen, der forventes at tiltrække forskere, teologer, præster og andre fra hele Europa, der på forskellig vis arbejder med emnet unge og kirken.

Temaet for dagene er, hvordan kirke og tro kan gøres relevant for unge i en tid præget af kriser og forandring. Kan vi sætte vores lid til de unge – er det dem, der bærer håbet? Eller er det os – kirke og troen – der skal give dem håb? Og er det egentlig samme håb, vi taler om? De samme forandringer, vi ønsker?

Der er spørgsmål nok at stille, og blandt de oplæg og forskningsresultater, der bliver præsenteret, vil der være mange spændende samtaler, der kan inspirere arbejdet med at lave kirke for unge.

”Det er det helt specielle ved at være med til konference: At man er i dialog med den nyeste viden. Vi sidder ikke bare og modtager, vi kan stille spørgsmål og dele vores erfaringer med hinanden,” siger Berit Weigand Berg, der er formand for konferencen og medlem af Unge-udvalget i Stiftsrådet i Københavns stift.

Kollektiv sårbarhed giver mod

Unge-udvalget er medarrangører af konferencen for at være med til at understøtte videndelen og udvikling af området. Og det er en god mulighed for alle, der er interesserede i at udvikle kirke til unge. I stiftet er der voksende opmærksomhed om at arbejde med netop denne målgruppe, og Berit Weigand Berg håber, at så mange som muligt vil komme forbi.

”Det er en helt særlig oplevelse, fordi det er så stor en udfordring at lave kirke for unge. Vi er næsten alle sammen praktikere og dermed ligestillede. Ingen forklejner, hvor svært det er at tale ind i de unges nutid. Vi står dér sammen i en kollektiv sårbarhed, og det giver et fælles mod,” mener Berit Weigang Berg.

Samtidig går der også vigtigt viden den anden vej: Fredag eftermiddag bliver hele konferencen flyttet hen til uKirke på Vesterbro, som i bedste uKirke-stil vil stå for en eftermiddag i de unges egne tegn. For uKirkes måde at være kirke for unge er lagt an på inddragelse af de unge, som selv bestemmer, hvordan de vil være kirke.

”Det er en helt særlig tilgang til ungdomskirke, som vores internationale gæster vil møde. Jeg er helt sikker på, at det vil sætte mange tanker i gang, ” siger Berit Weigand Berg.

Hun tilføjer, at set med danske øjne er det i sig selv et væsentligt mål at få sat ungdomsteologi på dagsordenen som et vidensområde. Derfor vil fredagen også byde på en paneldiskussion om, hvad ungdomsteologien kan bidrage særligt med i dansk sammenhæng. Og hvordan der kan blive skabt et uddannelsestilbud til dem, der gerne vil arbejde med ungdomsteologi – gerne på bachelor- eller masterniveau.

Fakta