Vandet skal være en del af ny kirke i Sydhavn
Et skrottet projekt og en midlertidig kirke på vandet i den nye bydel Sydhavn har vist sig at være en gave til menighedsrådet. Nye tanker om den kommende nye kirke kan nemlig inddrage alle de positive erfaringer med vandet, som Kirkeskibet i Teglholmen har givet.
I den nye bydel omkring Teglholmen i Sydhavn Sogn har Kirkeskibet ligget for kaj ved Alfred Nobels Bro i Frederiksholmsløbet i efterhånden tre år. Kirkeskibet er ment som et midlertidigt tilbud, indtil den nye kirke kan stå klar på byggegrunden lige overfor. Men byggeprojektet er midlertidigt gået i stå, da det oprindelige projekt blev skrottet af økonomiske årsager. Det lyder som en trist historie, men realiteten er, at menighedsrådet er blevet glade for den tænkepause, det har foranlediget. For de mange positive erfaringer med Kirkeskibet har vist sig at være en gave.
”Kirkeskibet har været en regulær øjenåbner i forhold til muligheder og den begejstring, der er skabt. I det nye kirkeudvalg har vi derfor meget fokus på, hvordan vi kan bruge det kirkeliv, der er på Kirkeskibet,” siger Jane Heitmann, næstformand i menighedsrådet og medlem af Kirkeudvalget, der har ansvaret for den kommende nye kirke.
Vandet er en ressource
Kirkeskibet og vandet omkring det har givet en række nye muligheder som er blevet en del af sognets hverdag.
”Det er genialt, at det passer så godt ind i området her med kanalerne, husbådene og kajakkerne. Vi oplever som præster, at det er tiltalende for moderne mennesker, at det er uprætentiøst og nede på jorden,” fortæller Christian Rydahl, der er en af de tre præster i sognet.
Der har fx med stor succes været afholdt Drop-in-dåb og vielser flere gange – til menighedsrådets store glæde.
”Ja, det er så romantisk at blive viet på vandet, og det er spændende at blive ved med at udvikle nye muligheder med de rammer, vandet giver os. Lige nu arbejder vi med tanker om nye paddleboards, og om vi fx kan lave gudstjeneste på vandet. Alle disse erfaringer og tanker skal inddrages i projektet med den nye kirke, så vi arbejder videre og ikke starter forfra,” siger Jane Heitmann.
Balancen mellem det moderne og traditioner
Det er en særlig opgave at skulle opbygge en ny kirke i den nye bydel, hvor der mangler både kulturtilbud og grønne områder. Håbet er, at den nye kirke vil blive et samlingspunkt for de mange nye tilflyttere i de nyopførte boliger. Derfor er det vigtigt at kunne appellere til de moderne storbymennesker – fx ved at gentænke højmessen. Eller tilbyde hverdagsgudstjenester hvor der bliver eksperimenteret med tidspunkter og form.
”Vi skal finde det, der passer til området her. Det er travle mennesker med jobs og måske også børn, der bor her. Det betyder, at vi skal tilbyde noget, der kan blive en vane, en del af hverdagen, at man lige kan smutte forbi. Så det handler også om folkekirkens image, hvor Kirkeskibet har været med til at vise, at folkekirken også er uformel og tilgængelig – og selvfølgelig kan være med til at skabe liv i området,” siger Christian Rydahl.
Jane Heitmann er enig, for begejstringen for Kirkeskibet har vist, at mennesker, der ikke normalt bruger kirken, er åbne og villige til at tænke kirken som noget nyt:
” Rammen gør noget særligt i mødet mellem kirke og mennesker. Det har vandet vist, og det skal vi holde fast i. Når vi gør noget anderledes, sætter vi noget på spil, og folkekirken skal være modig. Men det er en hårfin balance mellem at ville være moderne og nyskabende og samtidig holder fast i traditionerne. Den balance skal vi have for øje i vores videre arbejde med den kommende kirke.”
Det næste skridt for kirkeudvalget i sognet er at få lavet en plan for processen. Byggegrunden er for længst på plads.