Fortsæt til hovedindholdet
Nyheder
Nyheder

Konference: Få nye perspektiver på gudstjenesten

Debatten om fremtidens gudstjeneste er godt i gang i folkekirken. En af mulighederne for at deltage i debatten er Københavns Stifts gudstjenestekonference lørdag den 28. marts. Formålet er at få mange forskellige perspektiver på folkekirkens gudstjeneste

Samtalen om gudstjenesten er ikke kun for præster og biskopper. Derfor inviteres alle til konference i Københavns Stift om fremtidens gudstjeneste. 

Af Kirsten Weiss Mose

Om et halvt år er der deadline for input til den liturgiproces, som biskopperne har iværksat i folkekirken. 

Men inden processen kommer så vidt, er der med konferencen Fremtidens gudstjeneste, som løber af stablen den 28. marts 2020, mulighed for at hente inspiration og tanke op til det videre arbejde i sogne og provstier. Konferencen arrangeres af stiftsudvalget 'Gudstjeneste og Kirkemusik' i samarbejde med Københavns biskop Peter Skov-Jakobsen.

Konferencen indledes med en gudstjeneste i Københavns Domkirke. Og herefter byder programmet på oplæg og samtaler, fællessang, satire og en afsluttende paneldebat under overskriften ’Hvad vil gudstjenesten os?’. 

Blandt navnene er både ansatte i stiftet og personer med andre tilgange til gudstjenesten. Heriblandt forfatter Dy Plambech, sangskriver Teitur, komiker Sebastian Dorset og teaterchef Jon Stephensen.

Samtaler om fremtidens gudstjeneste

  • Lørdag den 28. marts i Københavns Universitets festsal
    Hvordan skal fremtidens gudstjeneste se ud? Det er overskriften for det liturgiarbejde, som i disse år finder sted i folkekirken. I den anledning inviterer Københavns Stift alle interesserede til konference om 'Fremtidens gudstjeneste' i Københavns Universitets festsal, lørdag den 28. marts.
    Læs programmet for konferencen her
    Tilmelding til konferencen senest 13. marts: gudstjenestekonference@gmail.com
    Arr. Gudstjeneste og Kirkemusik + Københavns biskop
     
  • Lørdag den 25. april i Odense (for inviterede)
    Landsdækkende midtvejskonference med 450 deltagere, heraf 25 fra Københavns Stift. Konference fokuserer på samtalen om folkekirkens liturgi, dens betydning og dens fremtid. Hvert stift repræsenteres af en række frivilligt engagerede, præster og andre ansatte i stiftets kirker.
    Biskopperne fra Fyens, Haderslev og Ribe stifter står for konferencen.
    Læs programmet for midtvejskonferencen her
     
  • Lokale samtaler om fremtidens gudstjeneste
    Hvis I ønsker at drøfte højmessen hos jer, tilbyder medlemmer af stiftsudvalget Gudstjeneste og Kirkemusik at deltage i en højmesse og efterfølgende facilitere en debat. 
    Læs mere om tilbuddet her 

 

Samtalen om gudstjenesten angår os alle

Det er vigtigt, at samtalen om folkekirkens liturgi ikke kun foregår mellem præster og biskopper. 

Det er baggrunden for, at deltagerne på konferencen vil møde mange forskellige vinkler og tilgange til gudstjenesten. Det er også derfor, alle med interesse for folkekirkens gudstjeneste er inviteret til at deltage. 

”Når det kommer til at udarbejde ritualer, har vi i folkekirken tradition for, at det foregår i ret snævre kredse. Det betyder, at ikke alle perspektiver kommer med, og det vil vi i stiftsudvalget Gudstjeneste og Kirkemusik gerne være med til at ændre,” siger Charlotte Ekstrand, som udover at være medlem af udvalget til daglig arbejder som forlagsredaktør på Eksistensen.

”Gudstjenesten er vores alle sammens. Derfor vil vi gerne have andre end præster og biskopper til at være med til at tænke ritualerne igennem."

"Så formålet med konferencen er at brede samtalen ud og invitere til, at der kommer perspektiver på gudstjenesten mange forskellige steder fra,” siger Charlotte Ekstrand.