I Københavns Stift findes en række konsulenter, som tilbyder rådgivning og supervision inden for specifikke kompetenceområder. Derudover kan menighedsråd rådføre sig hos myndigheder og eksterne konsulenter.
Menighedsrådet kan selv hente rådgivning direkte hos en række konsulenter
Når menighedsrådene i Københavns Stifts skal gennemføre fx ændring eller istandsættelse af kirkebygninger, inventar og kirkegårde, skal det godkendes af stiftet. Når stiftet træffer afgørelse inddrages de relevante specialkonsulenter, samt den kongelige bygningsinspektør. Menighedsrådene står selv for at vælge deres egne rådgivere og entreprenører, men kan også hente hjælp ved en af folkekirkens specialkonsulenter.
Nationalmuseets Kirkekonsulenter yder direkte rådgivning til det enkelte menighedsråd. Det gælder både i forbindelse med en opstartsfase, igangværende projekter eller, hvis der opstår behov for at få afhjulpet et akut problem. Man kan læse mere om Nationalmuseets ydelser på Rådgivning til menighedsråd (natmus.dk)
Det Kongelige Akademi for de Skønne Kunster – Akademirådet til byder menighedsrådene gratis rådgivning, inden der er taget stilling til den kunstneriske udsmykning af kirken. Udvalgets medlemmer kommer gerne på besøg i kirkerne for at drøfte forslag til kunstneriske udsmykninger.
Hvis et menighedsråd derudover ønsker sagkyndig rådgivning og vejledning i de indledende faser af rådets overvejelser om iværksættelse af et projekt eller en disposition, kan menighedsrådet købe rådgivningsbistand hos en af følgende specialkonsulenter:
- varme-, energi- og klimakonsulenten
- orgelkonsulenten
- klokkekonsulenten
- kirkegårdskonsulenten
- bygningskonsulenter for tjenesteboliger m.v.
- præstegårdskonsulenter for landbrug
Man kan læse mere om de enkelte konsulenters fagområde og honorering i Vejledning om folkekirkens konsulenter (retsinformation.dk)