Stiftsøvrigheden i Københavns Stift består af biskop Peter Skov-Jakobsen og stiftamtmand Henrik Horster.
Hvad er stiftsøvrigheden?
Stiftsøvrigheden er et kollegialt organ, som siden 1793 har bestået af biskoppen og stiftamtmanden.
I dag er det Ankestyrelsens direktør, der som medlem af hver to stiftsøvrigheder varetager funktionen som stiftamtmand i to stifter.
Det betyder i praksis, at Ankestyrelsens direktør udpeger en person på ankechefniveau til at udføre hvervet som stiftamtmand i et stift.
Administrationen af stiftet som helhed finder sted gennem bispeembedet og stiftsøvrigheden. Tilsynet med præsterne og det kirkelige liv i sognene udøves af bispeembedet. Tilsynet med sognenes administrative og økonomiske forhold udøves af stiftsøvrigheden. Tilsynet udøves i samarbejde med provster og provstiudvalg.
Stiftsøvrigheden er statslig sektormyndighed i henhold til planlovgivningen og tager som sådan stilling til og forhandler om region-, kommune- og lokalplaner.
Desuden udøves der fra stiftsøvrigheden en rådgivende virksomhed i juridiske, økonomiske og tekniske spørgsmål. Stiftets konsulenttjeneste vil ofte være inddraget i denne rådgivende virksomhed.
De tilsynsfunktioner, som er tillagt stiftsøvrigheden, består i den kontrolvirksomhed, som skal sikre at beslutninger og iværksættelsen af dem sker i overensstemmelse med gældende lovgivning.