Fortsæt til hovedindholdet
Hvad er Ræk Ud?
Det store VI
to kirkegængere sidder på en kirkebænk i oplyst med blåt lys

Det store VI - læring fra projektet 

Af Pia Mi Ran Poulsen, sognepræst ved Vanløse Kirke

Folkekirken skal være et fælles vi. I arbejdet med at række ud til gruppen af børn og unge voksne ligger opgaven og arbejdet i praksis på engagerede og selvstændigt arbejdende enkeltpersoner; præster, kirke- og kulturmedarbejdere, organister, menighedsrådsmedlemmer og frivillige i øvrigt. Nogen som brænder for sagen.

Nogle steder er der opbakning og støtte til arbejdet, men ofte opleves arbejdet som ensomt og som op ad bakke på grund af manglende forståelse og støtte. Det skaber en række barrierer og i værste fald slukker det for gode initiativer og virkelyst.

På projektets arbejdsdage har deltagerne ofte nævnt, at der savnes en overordnet struktur og fælles strategi for at arbejde med børn og unge voksne. Derfor skal RÆK UD være et fælles initiativ både strategisk og lokalt.

 

  • Der ønskes et tættere samarbejde mellem sognene, men også samarbejder der hævder sig over sogne-niveauet på provsti- og stiftsniveau.
     
  • Der ønskes en generel styrkelse af det folkekirkelige fællesskab både vertikalt og horisontalt. Arbejdet med børn og unge voksne skal prioriteres højt på alle niveauer.

 

Vi skal tænke nyt og finde nye måder at samarbejde på. Vi skal med RÆK UD-arbejdet turde bruge både penge og kræfter på tværs af eksisterende grænser. Kun hvis der er en villighed til at tænke nyt og prøve nye ting, kan vi sammen nå ud til dem, som vi ikke når i dag.

Vi skal spejle vores medlemmer og potentielle medlemmer, så de oplever, at vi; kirken, troen og kristendommen giver mening i deres liv. Samtidig må kirkens medlemmer også spejle kirken, så troen og kristendommen får sit konkrete udtryk i form af kirken. Kort sagt: kirken må se sig selv i brugeren, og brugeren må spejle sig i kirken og give troen et konkret udtryk i form af det at være og lave kirke. Identifikationen går begge veje – til sammen bliver det til det store fælles VI, hvor fortid, nutid og fremtid smelter håbefuldt sammen.

Skal vi lykkes med at række ud, kræver det, at vi i det daglige arbejde vil og viser styrke til at nytænke og arbejde sammen ud fra et fælles vi på tværs af hele den folkekirkelige organisation.