Fortsæt til hovedindholdet

Underfuldt og grønt

Kirkegårde i Københavns Stift
Gå en tur på kirkegården

Uanset om du er historieinteresseret, naturelsker eller bare har brug for at komme væk fra byens travlhed, så er kirkegården en skøn og gratis fornøjelse.

Find en kirkegård på kortet nederst på siden og læs lidt om de mest bemærkelsesværdige kirkegårde i de røde faktabokse:

Den med alle de kendte

Assistens Kirkegård

Assistens Kirkegård på Nørrebro er fra 1760. Selvom det stadig er en aktiv kirkegård, er der mange københavnere og turister, der bruger kirkegården som en park. Assistens Kirkegård er sidste hvilested for mange kendte mennesker, H.C. Andersen, Søren Kierkegaard - og fra vor tid: Master Fatman og Natasja Saad - blandt mange andre.

Den med kirsebærtræerne

Bispebjerg Kirkegård

Bispebjerg Kirkegård er fra 1903. De fleste kender nok Kirsebæralléen, som ligger bag Søndre Kapel. Kirsebærblomsterne blomstrer som regel i starten af april. Man kan også besøge mange kendte menneskers gravsted: DJ Djuna Barnes (Maria Gerhardt), Edvard Brandes og verdens første kvindelige minister, Nina Bang.

 

Kirkegården ligger for foden af Grundtvigs Kirken, P.V. Klints monumentale hovedværk, som trods det imponerende ydre alligevel "bare" er en hel almindelig sognekirke.

Den ældste

Brønshøj Kirkegård

Det er nemt at glemme, at man befinder sig i en moderne hovedstad, når man besøger Brønshøj Kirkegård, for kirken er Københavns eneste såkaldte landsbykirke. Brønshøj Kirke er fra 1100-tallet - Københavns ældste. Man formoder, at kirken er grundlagt af Biskop Absalon. Kirkegårdens ældste gravsten er rejst til minde om Jens Brun, der blev født i 1579 - dengang Christian d. 4. stadig brugte sut og ble.

Den med DIRCH

Dragør Kirkegård

Dragør er en fisker- og sejlerby. Det ser man tydeligt på kirkegården, hvor mange gravsten er rejst til minde om søens folk. Men kirkegårdens måske mest prominente navne har intet med fisk og sejl at gøre, de er nemlig nogle af dansk underholdnings største: Otto Leisner og Dirch Passer. 

Når man har besøgt Dirch Passers grav, kan man lægge vejen forbi huset på Slippen 3, hvor en berømt scene fra filmen Frøken Nitouche blev optaget.

Den oversete

Frederiksberg Ældre Kirkegård

For de historieinteressede er Frederiksberg Ældre Kirkegård en noget overset perle. Den syner ikke af meget set fra gaden, men når man først træder ind på kirkegården, forstår man, hvor stor og labyrintisk den egentlig er. Her er mange kendte navne, fx: forfatteren af "Guldhornene" og "Der er et yndigt land", Adam Oehlenschlæger, popsanger Tommy Seebach, statsminister Schlüter, digterpræsten Johannes Møllehave og mange, mange flere. 

Fans af tv-serien Matador har også mulighed for at hilse på Lærer Andersen, Kathrine Larsen og Kresten Skjern.

Den med Soldaterne

Garnisons Kirkegård

Det var Frederik d. 3., der i 1664 bestemte, at Danmarks soldater skulle have deres egen kirkegård. Her ligger både menige og højt dekorerede, som fx. Olaf Rye og Christian Julius de Meza. Dog kan man også finde civilister, som fx.  Tivolis grundlægger, Georg Carstensen, tv-kokken Kirsten Hüttemeier, Oscar-vinderen Gabriel Axel og forsvarsadvokat Merethe Stagetorn.  

Den med Sømændene

Holmens Kirkegård

Sømændene og flådens folk har også deres egen kirkegård, ligesom soldaterne har Garnisons. På Holmens Kirkegård kunne fattige matroser og sømænd blive begravet, mens officerer og admiraler blev begravet tættere på Holmens Kirke. Efter Slaget på Reden i 1801, blev der rejst et mindesmærke for at ære de mange faldne. 

De berømte skibsbyggere og ejere af værftet B&W på Refshaleøen, Carl Chr. 

Burmeister og William Wain, ligger naturligvis også begravet her. 

dem på roskildevej

Søndermarken og Solbjerg Kirkegårde

På hver sin side af Roskildevej ligger Søndermarken Kirkegård og Solbjerg Kirkegård. Søndermarken Kirkegård er fra 1929 og blev anlagt fordi pladsen blev for knap på Solbjerg Kirkegård fra 1865. Prøv engang at finde frem til de fem ovale haver på Solbjerg Kirkegård: Dufte, Bibelen, Sommerfugle, Dahlia og Vand. 

 

På Søndermarken Kirkegård kan du finde mange berømtheders sidste hvilested, fx: Danmarks Tintin, Palle Huld, fodboldlegenden Carl Aage Præst og skuespiller Ove Sprogøe.

Den største

Vestre Kirkegård

76 fodboldbaner. Cirka så stor er Danmarks største kirkegård. Her kan du både se katolske og muslimske grave, tyske soldatergrave fra 2. verdenskrig, jazzmusikere, polarforskere og en hel masse socialdemokrater.

 

Blandt gravene er der også mulighed for at besøge en terapihave, krigsmonumenter og sjældne og eksotiske træer. Forsøg ikke at klatre i "abernes skræk"!

Og to fra Østersøen:

Den med den lille havfrue

Gudhjem Ældre Kirkegård

I 1895 besluttede man at stikke dynamit ind i det gamle granitkapel indviet til Sankt Anna i Gudhjem. Det var Bornholms sidste såkaldte kystkapel, men på trods af modstand i lokalsamfundet endte det med, at kapellet blev sprængt i småstykker. Bornholmsk granit og uvurderlige kalkmalerier haglede ned om øerne på indbyggerne i Gudhjem.

 

Tilbage står i dag ruinen af Sankt Annas Kapel og ikke langt derfra kan man finde maleren Oluf Høsts gravsted og balletdanseren Ellen Price, der stod model til Københavns verdensberømte statue, Den Lille Havfrue.

Den længst væk

Christiansø 

Christiansø er Danmarks østligste beboede ø. Den administreres af Forsvarsministeriet - i 1684 blev Christiansø gjort til fæstning af Christian d. 5. 

 

Øen bærer naturligvis præg af de mange år som militært område, og det gælder også kirken, som er en gammel våbensmedje. Det er en af landets mest særprægede kirker, og kirkegården er også noget helt for sig. Den ligger frodigt klemt inde mellem Christianøs golde klipper. Udsigten i sig selv er blandt Danmarks flotteste kirkegårdsudsigter, og hvis vejret tillader det, kan du se postfærgen Peter på sin daglige rute mellem Gudhjem og Christiansø.