Fortsæt til hovedindholdet

Den vigtigste højtid

Påske 2025
Overalt i Københavns Stift kan du fejre påsken med mad, vin, musik og ro

Påsken er den vigtigste og måske den travleste tid i kirkerne. 

Påskefortællingen er dramatisk og kan fortælles på mange måder. I kirkerne i København og på Bornholm bliver påskefortællingen fortalt til ca. 500 gudstjenester.

Nogle gudstjenester er helt almindelige, andre er helt usædvanlige.

Find her en oversigt over alle påskens gudstjenester.
Besøg kirkernes websites og find en gudstjeneste at deltage i.

Læs om påskens fem helligdage:

Påske er oprindeligt en jødisk tradition. Ordet påske kommer fra det hebræiske ord, "Pesach" (פֶּסַח), der betyder "at gå forbi". 

Den jødiske påske fejres på baggrund af fortællingen om Moses, der befrier jøderne fra slaveriet i Egypten. For at befri jøderne lod Gud angiveligt 10 katestrofer ramme Egypten. Den sidste katestrofe var den værste: død. Men døden ramte ikke jøderne. Gud lod døden "gå forbi" jødernes hjem, så katestrofen kun ramte egypterne, der til sidst lod jøderne få deres frihed. Modvilligt.

På tysk hedder påske "Oster" og på engelsk "Easter". De to ord har ikke noget med hebræisk eller jøder at gøre. Det er gamle ikke-kristne ord fra før kristendommen kom til Europa.

Palmesøndag

Søndagen inden påske ankommer Jesus og hans venner (eller disciple) til Jerusalem, som allerede dengang var en vigtig by for det jødiske folk. Jesus fejrede påske, fordi han var jøde. Det var så at sige jøderne, der "opfandt" påsken.

 

Jesus rider ind i Jerusalem på et æsel, og Jerusalems indbyggere modtager ham som en konge. Men konger ridder jo som regel på heste eller kameler. Jesus valgte at ride på et æsel - et arbejdsdyr, som helt almindelige bønder ridder på. Jesus ville gerne fortælle folk, at han ikke var en almindelig konge med soldater, guld og luksus.

I Jerusalem var der mange mennesker, der var trætte af Jesus og ville have ham skaffet af vejen. Det vidste Jesus godt.

Skærtorsdag

Skærtorsdag samler Jesus sine venner for at fejre påske med dem. De spiser det traditionelle påskemåltid sammen - men Jesus ved, at han skal dø. Han ved også, at det er en af hans venner, Judas, der vil forråde ham. Judas har lavet en aftale med Jesus' fjender om at "stikke" Jesus mod betaling.

 

Under måltidet deler Jesus brødet og vinen med sine venner. Det er derfor, man til gudstjeneste i dag holder nadver.

Senere vasker Jesus sine venners fødder. Det er et tegn på ydmyghed. "Skær" er et gammelt dansk ord for "ren". Skærtorsdag betyder altså "ren" torsdag.

 

Efter måltidet afslører Judas sig selv som forræderen. Han giver Jesus et kys - så ved de romerske soldater med sikkerhed, at Jesus er manden, de skal tage til fange. De fører Jesus væk, mens Jesus' venner flygter.

Jesus bliver dømt til døden. Judas indser, hvad han har gjort, skammer sig og begår selvmord.

Langfredag

Langfredag kommer efter skærtorsdag og to dage før påskedag. På denne dag markerer vi, at Jesus blev tortureret og døde på korset, hvorefter han blev begravet i en klippehule. Mange gudstjenester denne dag er stillegudstjenester eller gudstjenester uden prædiken. Der flages på halvt, for det er en sørgedag.

 

Langfredag er "lang", fordi den er trist og alvorsfuld. På tysk kaldes dagen "Karfreitag", som betyder "klagedag". På engelsk kalder man langfredag for "good Friday" - de tager forskud på glæden Påskedag, hvor Jesus genopstod.

Påskedag

Påskemorgen opstår Jesus fra de døde. Nogle kvinder besøger graven. De ser, at stenen foran klippehulen er væk, og at Jesus ikke ligger derind længere. Graven er tom bortset fra "ung mand i hvide klæder", som fortæller dem, at Jesus er opstået fra de døde.

 

Kvinderne skynder sig tilbage for at fortælle det til Jesus' venner. I dag fejrer vi, at livet vandt over døden, og at håbet ikke er forbi, selv når alt ser mørkest ud. Påskedag er kristendommens største festdag.

2. Påskedag

2. påskedag er mandag - dagen efter påskedag. Her hører vi om, hvordan nogle af Jesus' venner møder Jesus og med egne øjne kan se, at han er genopstået. To af dem møder en fremmed mand på vejen mod en by, der hedder Emmaus. De genkender ikke manden, men da de spiser frokost med ham, går det op for dem, at den fremmede mand er Jesus. 

 

Vi har hørt om genopstandelsen, men det kan være svært at fatte. Sådan var det også for Jesus' venner. 

Teksterne om påskedagene på denne side er delvist lånt af folkekirken.dk's artikler om kirkens højtider. Læs mere her:
https://www.folkekirken.dk/aarets-hoejtider/paaske