Fortsæt til hovedindholdet
Hvad er Ræk Ud?
Viden om brugerne
Tre frivillige finder på gode idéer omkring et bord

Viden om brugerne

Brugernes behov og motivation er afsæt for alt arbejde i projektet.

Brugerne er i udgangspunktet alle dem, folkekirken ikke har forbindelse med i forvejen. Der arbejdes med bevidstheden om, at den relation vi skaber til unge voksne i dag vil føre direkte ind i fremtidige forældres forhold til kristentro og dåb.

På baggrund af eksisterende viden og interviews med brugere, har RÆK UD arbejdet med følgende brugerprofiler:

Unge voksne

Unge voksne har en svag relation til folkekirken. Men der hersker også en nysgerrighed og åbenhed efter at udforske spørgsmål om livet, døden, tro og spiritualitet blandt mange unge voksne.

Når de skal prioritere at deltage i et arrangement, har det stor betydning, at det ligger indenfor deres interesser, at det er underholdende, og at de kan gøre det sammen med venner eller familie. De har behov for at føle, at de kan høre til uden at være særlig kristne – eller være kristen på en bestemt måde.

Barriererne for, at folkekirken i højere grad kan blive relevant for unge voksne, er dels deres opfattelse af folkekirken, dels travlhed i hverdagen. Svære tanker og tvivl fylder meget i hverdagen, og mange sørger hjælp. Men få er åbne overfor at tale med en præst, og de fleste ved ikke, at det er en mulighed.

Kilde: Folkekirkens potentialer og barrierer blandt unge voksne” – Analyse&Tal, 2021.

Børnefamilier

De fleste forældre bruger udelukkende børneaktiviteter – og ikke højmessen. De oplever, at aktiviteterne med børn stopper omkring 5-6-årsalderen. Forældrene bruger kirker efter aktiviteter, det har ikke betydning, om kirken er lokal. Der er primært tale om tre: Babysalmesang, spaghettigudstjeneste og korsang. Der er en klar oplevelse af at aktiviteterne har høj kvalitet, og at kirken generelt har stor kulturhistorisk kvalitet.

Man ser ikke nødvendigvis sig selv som kristen – ser det mere bredt og inkluderende – og man abonnerer ikke på en bestemt retning og vil IKKE udsættes for den slags. Det er en måde at tro på det gode – at håbe – og troen er større end en selv og fjerner det selvcentrerede og giver tryghed.

Man har ikke stærke traditioner for tro med sig fra familien. 

Kilde: Fem dybdeinterview med brugere og research i eksisterende viden - RasmussenNordic, 2024. (Link mangler)


Gå på opdagelse i viden om brugerne:

 

RÆK UD – indsamlet viden om børn og unge voksne

Som baggrund for udviklingsprojektet RÆK UD har RasmussenNordic i 2024 lavet interessent-interviews, fokusgruppeundersøgelse og research i eksisterende materiale. Sammenfatningen er opdelt i hhv børn/børnefamilier og unge voksne.

PDF’ere til download:

 

RÆK UD – kort præsentation af brugerne

Hent en kort præsentation af de vigtigste pointer om brugerne her:

PDF’ere til download:

 

Børnefamiliers brug af folkekirken i København og Frederiksberg

Ida Dietz (cand.mag i religionsvidenskab) har for Børn i kirken undersøgt børnefamilier med børn op til 12 år i en storbykontekst. Hent hele rapporten her:

PDF’ere til download:

 

Folkekirkens potentialer og barrierer                                                        

Analyse&Tal står bag en kvantitativ og kvalitativ undersøgelse fra 2021, der afdækker: Hvilke potentialer og barrierer er der for, at folkekirken bliver et relevant fællesskab for unge voksne i dag?

PDF’ere til download:

 

Typologi over folkekirkens medlemmer

På baggrund af undersøgelsen Religiøsitet og forholdet til folkekirken 2020 | FUV (fkuv.dk)

i 2020 har Jais Poulsen (evaluerings- og udviklingskonsulent FUV) lavet en opdeling af folkekirkens medlemmer i fem arketyper. Hent typologierne her:

PDF’ere til download: