Fortsæt til hovedindholdet

Gejst lækre retter til jul

Confiterede andelår, rødvinssauce, kompot af friske tranebær og sprød grønkålssalat. Lækkert? Ja! Vil du have opskrifterne, der kan redde julen? Kig her!
Af Louise Skovbæch

Har du selv lyst til at invitere og vise omsorg for andre? Eller handler det om at lave lækker mad til den kommende højtid? Så er hjælpen her – lige til at skrive ud og gemme: Louise Skovbæch fra Trinitatis Kirke har kreeret de unikke opskrifter. 

Vi har smagt på sagerne, og konklusionen er klar: Julemaden kan ikke aflyse julen 2020.

Confiterede andelår med ovnbagte kartofler 

Confiteret and, også kaldet confit de canard, er en virkelig nem måde at få mør og saftig and på julebordet. Anden saltes i et døgn, og koges derefter i andefedt. Confit de canard kan købes færdig på dåse, men bare rolig – her er tale om et luksusprodukt, der ikke rimer på dåsemad! Du skal blot stege andelårene sprøde i ovnen. 

Louise Skovbæch, kirke- og kulturmedarbejder i Trinitatis Kirke

1-2 dåser confit de canard (minimum 4 lår) 

800 g små kartofler med skræl 

Olie, salt og peber 

Kartoflerne rengøres og lægges i ovnfast fad. Vendes med olie, salt og peber. Sættes i ovnen på 200 grader varmluft i ca. 35-45 min. Læg den uåbnede dåse med confit de canard i varmt vand i 5 min., så fedtet i dåsen smelter. Åbn dåsen, tør fedtlaget af andelårene og læg dem i et fad. Andelårene sættes i ovnen i de sidste 15-20 min. af kartoflernes bagetid. 

TIP! Husk: Andelårene er allerede tilberedt. De skal blot varmes, tage farve og blive sprøde. 

 

Rødvinssauce med et godt skvæt portvin! 

Denne sauce er nem og kan laves på dagen, så der også er tid til at pakke gaver ind og hygge sig.

Louise Skovbæch, kirke- og kulturmedarbejder i Trinitatis Kirke

2 skalotteløg 

1 spsk smør 

6 kviste timian 

5 dl rødvin 

2 dl portvin 

5 dl fond (kylling eller kalv) 

Salt og peber 

50 g smør eller piskefløde 

Hak løg, sautér på panden i lidt smør i et par minutter, uden at de tager farve. Tilsæt timian og hæld derefter rød- og portvin på. Kog vinen ind til ca. 1/3. Tilsæt fonden, og lad det hele koge ind igen til 1/3. Si løg og timian fra. Smag til med salt, peber og eddike, og færdiggør til sidst saucen med smør. Du kan også smage den til med piskefløde, hvis du er mere til det. 

Tranebærkompot 

En julemundfuld, der med tranebær, appelsinskal og nødder nærmest smager af slik, men som passer perfekt som modspil til den fede and, den syrlige grønkål og den kraftige sauce. 

Louise Skovbæch, kirke- og kulturmedarbejder i Trinitatis Kirke

150 g skyllede tranebær 

2 spsk skyllet, fint snittet appelsinskal 

1 pillet appelsin 

1 skrællet moden pære uden kerner 

35 g hasselnødder 

75 g sukker 

Alle ingredienser på nær sukker blendes i en blender/ foodprocessor, til den er lind eller mere grov alt efter smag. Til sidst røres sukkeret i lidt ad gangen. Smag til og fornem, hvor sød du ønsker den.

Grønkålssalat

En skøn, mættende salat i smukke farver. 

Louise Skovbæch, kirke- og kulturmedarbejder i Trinitatis Kirke

200 g ribbet grønkål 

100 g valnødder 

100 g tørrede figner 

2 friske blommer 

2 friske syrlige æbler (gerne røde) 

Vask og snit grønkål fint, eller køb en pose spiseklar grønkål i pose. Hak valnødderne en smule, skær fignerne i kvarte, vask blommer og æbler og skær begge dele i tynde skiver. Vend grønkålen med dressingen 10-15 min. før servering. Vend resten af ingredienserne i og servér.

Dressing 

5 spsk olivenolie 

2 ½ spsk æblecider- eller hvidvinseddike 

1 spsk cremefraiche 9% ½-1 tsk dijonsennep Salt, peber og sukker Olivenolie, eddike, cremefraiche og dijonsennep piskes sammen i en skål eller stavblendes, så det ikke skiller. Smages til med rørsukker, salt og peber, så den får en god sur/sød-balance. 

Hvis du synes, at portionen er lidt for stor, kan den holde sig et par dage i køleskabet.

Artiklen er oprindeligt bragt i Magasinet Gejst 2021, der er udgivet af Københavns Stift. Du kan læse hele magasinet ved at klikke her.