Kirken i ny bydel vokser hastigt
Nye aktiviteter og rekordmange konfirmander i foråret 2023. Trods mangel på kirkebygning, er Kirken i Ørestad i hastig udvikling. Forklaringen er blandt andet, at det er lykkedes at fange modernes menneskers spirituelle interesse med kristne budskaber i nye former.
I 2018 var der fem konfirmander i Kirken i Ørestad. I år er der to hold med i alt 60 unge, der skal konfirmeres i kirkens midlertidige lokale i det tidligere forretningslokale i 8-tallet i den nye bydel. Alt tyder på, at der næste år er tre hold.
”Det er et meget godt billede på, hvordan udviklingen er,” siger Rikke Weissfeld, der har været i kirken siden 2018. Dengang startede hun vitterligt fra nul – ingen menighed og et bart lokale med grå betonvægge. Lokalet er det samme – endnu – men kirken har i dén grad vist sig levedygtig:
”Når man skal bygge menighed og kirken i et moderne byområde, så skal man tænke kirken ud af boksen. Der er meget spirituel interesse i tiden, som vi skal vise også hører hjemme i folkekirken. Det gør vi fx ved at integrere spiritualiteten med kroppen gennem yoga i kirken, mindfulness-gudstjenester, pilgrimsvandring og sjælesorgsvandring på fælleden – alt er relateret til et kristent budskab.”
En slags genopstandelse igen og igen
Rikke Weissfeld understreger, at der selvfølgelig også er ”kirke klassisk” med søndagsgudstjenester, bryllupper og barnedåb. Men det er nødvendigt at blive ved med at forny sig:
”Hvis vi skal være vedkommende, så skal vi være mere end det klassiske og blive ved med at forny os. Det bliver tydeligt i en ny bydel, hvor vi som kirke ikke kan læne os ind i lokalområdet, men skal definere os selv sammen med alt det nye, der vokser frem i bydelen. På den måde er det en slags genopstandelse igen og igen, og det kan jeg godt lide.”
Væksten fortsætter
En del af forklaringen på de mange nye ansigter er selvfølgelig også, at selve bydelen vokser meget. I dag er der knap 25.000 beboere i Ørestad, og man regner med, at der om 10 år vil være 38.000. Så udviklingen går stærkt, og det gør det også i kirken:
”Vi har faktisk lige aftalt, at nu skal der ikke sættes flere nye aktiviteter i gang, vi har simpelthen ikke ressourcer til det lige nu. Men det bliver svært at lade være - vi har lige fået ny organist og der kommer en ekstra kirketjener også, så vi får mange nye idéer. Det er blevet vores måde at være kirke på,” siger Rikke Weissfeld.
Byggeprojektet er i gang
I efteråret vandt tegnestuen Henning Larsen opgaven med den kommende kirkebygning med et visionært og usædvanligt projekt. Kort for jul blev den endelige kontrakt underskrevet, og skitsen for den nye kirke er på plads. Nu går arbejdet i gang med forskellige væsentlige dele igen, fx er en orgelkonsulent netop blevet knyttet til projektet.
Selve byggeriet går i gang i 2024. Rikke Weissfeld glæder sig meget til, at den nye kirke står færdigt. Men indtil da – forventet i 2026 – fortsætter arbejdet med at lave kirken for den voksende menighed.
”Kirkeudvikling er et konstant arbejde. Og når det er i en helt ny bydel, er det et tidskrævende pionerarbejde. Og jeg elsker det!”.