Hvad er de unge voksnes behov? Og hvorfor dette koncept?
”Selvom jeg ikke er troende kristen, værdsætter jeg folkekirken som en institution, der har meget mere potentiale end bare at give folk en prædiken en gang imellem. At bruge kirker til andre arrangementer viser åbenhed og velkommenhed, hvilket er meget positivt”
citat fra undersøgelsen FOLKEKIRKENS POTENTIALER OG BARRIERER BLANDT UNGE VOKSNE (herefter undersøgelsen).
Undersøgelsen viser også, at eksistentielle tanker ikke kun er noget som praktiserende og troende unge beskæftiger sig med. Blandt resten, der udgør godt halvdelen af de unge voksne, er omkring en tredjedel meget eller delvis enige i, at der findes mere, end hvad vi kan se, og de er optagede af livet og døden. Denne indsigt peger på, at dele af de temaer, som behandles af kirken, også kan nå ud over de kredse, som er mere direkte optaget af tro og spiritualitet. Hver sjette unge voksne i undersøgelsen savner flere at tale med om tro, religion og spiritualitet – og at deltage i fællesskaber, hvor de kan udforske emnerne. Mange tænker over livets store spørgsmål men ser ikke folkekirken som relevant for deres tro. Derfor skal vi turde åbne for en diskussion og samtale om tro, frem for at prædike kirkens gode budskab.
IDÉ
Hvad skal der ske? Hvad er Kunst/Ånd/Ord?
Kunst/Ånd/Ord er et forslag til en arrangementsrække/koncept med fokus på deltagernes personlige udvikling gennem en kunstterapeutiske skriveworkshops.
Det kunne f.eks. være fire arrangementer – et om måneden i løbet af et efterår/forår, som kunne køre på tværs af kirker, provstier og stift.
Hver session har et tema, som en kurator vælger 4-5 billeder ud fra. Temaerne kunne f.eks. være ”Håb for mig og verden”, ”Mit knuste hjerte”, ”Relationer”, ”Mit indre liv” og ”Angst og mod”.
Deltagerne kan være bænkede på kirkebænkene eller stole alt afhængigt af rummet, men tanken er at lukrere på kirkerummets sakrale karakter og derfor ikke bruge en menighedssal. Konceptet er tænkt om et spiritualitetsarrangement inde i kirken. Mange unge mangler autentiske og historiske rum, som kan stå i modsætning til SoMe-platforme og det accelererende liv.
Hver session indledes med:
· Et stykke musik
· En intro til aftenens tema og kurator
· En opfordring til at tænde et lys i lysgloben
Kunstværket præsenteres, og aftenens nøgleperson/kurator siger noget om, hvad hun/han oplever ved billedet.
Herpå lytter vi til meditativ elektronisk musik i 3-5 minutter. Det vil stå i materialet, at arrangementerne er rettede mod unge voksne, men valget af musik (annonceres) og kuratorer vil også være unge og tiltale målgruppen. Det er naturligvis muligt at variere, så det i stedet for billeder er musik, digte, genstande eller andet, der bruges til at sætte gang i tankerne.
Så kommer skriveopgaven. Præst (eller en anden person) kommer med en overskrift, som deltagerne så skriver ud fra i cirka ti min. Det kan være en halv sætning, der så fortsættes, eller en overskrift som ”Brev til mit ældre jeg”, ”Det vildeste, der kunne ske, hvis jeg var mere modig var…” eller ”Jeg tør knap tale om det, men…” – afhængigt af aftenens tema.
Hver gang afsluttes med et meditationsord/skriftsted til aftenens tema og lytten til musik. Der mindes også om, at det altid er muligt at få en samtale med en præst, da arbejdet med temaerne ofte vil sætte eksistentielle tanker i gang.
PERSPEKTIV
Hvordan skaber idéen værdi hos dem, der deltager? Hvordan møder vi brugerens behov?
Med konceptet Kunst/Ånd/Ord åbner vi via et fælles tredje op for tolkningen og samtalen om tro og værdier. Præstens position er på højde med de deltagende og bliver dermed ikke dogmatisk eller et ”religiøst bagholdsangreb” (som beskrevet i undersøgelsen), men en ligeværdig snak med udgangspunkt i et stykke kunst. Via kunsten, spørgsmålet og skriveopgaven bliver man på forskellig vis opfordret til refleksion. Det skal ikke deles i plenum (medmindre man vil), men man kan tage noget med hjem og tænke over.
Kirkens enestående rum kommer til sin ret, temaet hviler på kristne værdier, præstens funktion som samtalepartner og perspektiveringsagent til kristendommer gør arrangementerne til kirke i øjenhøjde med unge voksne. Det vil i højere grad appellere til de mange unge voksne, som jævnligt tænker over livets store spørgsmål og mangler steder at tale om tro og spiritualitet.
PRODUKTION: Brugerrejsen før/under/efter, samt hvordan vores relation bliver tættere?
FØR
God kommunikation kombineret med relationer og netværk er nøglen til at skabe kontakt og nedbryde fordomme om folkekirken. Arrangementerne skal selvfølgelig kommunikeres ud og meget gerne gå på tværs af kirker og provstier. Konceptet skal stå grafisk skarpt og være let genkendeligt, og personerne omkring arrangementet skal være tilbagevendende. Det skal være et stramt koncept, så der ikke kommer uventet sprog eller handlinger, som kan være ekskluderende for det ikkevante kirkefolk.
Før arrangementet kommunikeres både på SoMe, kirkens hjemmeside og via de netværk og samarbejder, der opstår med kunstforeninger eller artister.
Undervejs tages der billeder og dokumenteres. Efter arrangementet kommunikeres ud med henvisning til efterfølgende aften i en anden kirke. Der planlægges så vidt muligt 3-5 aftener på en gang, så der kan planlægges og henvises på tværs. Ligeledes kunne disse arrangementer integreres til på en fælles kommende kirkekalenderplatform målrettet unge voksne.
I forlængelse af det eksistentielle tema, rummets sårbarhed og aftenens refleksioner, vil der som en naturlig del af arrangementerne opstå sjælesorgssamtaler med præsten.
EFTER
Henvisning til kommende arrangementer, samt til den kommende kirkekalender målrettet unge. Der kunne ligeledes produceres flyers med QR-koder eller skabes netværksgrupper eller en platform udelukkende for konceptet.
Arrangementerne skal dokumenteres med billeder og video, ligesom udsagn og dele af skriveworkshoppen kunne bruges til kampagner og overskrifter.
Hvad skal der til for at konceptet får gennemslagskraft?
Kunst/Ånd/Ord kan som koncept startes både i en enkelt kirke eller på tværs af sogne/provstier. Ved at gentage konceptet kan brugerne følge Kunst/Ånd/Ord rundt i forskellige kirkerum men med en gentagende form unge voksne kan se sig selv i.
For at skabe relation og afvæbne fordomme, skal personerne omkring arrangementerne være de samme. Dermed sikres et trygt rum, som opfordrer til at snakke om de nogle af de svære ting i livet. Hvis konceptet skal afprøves på tværs af sogne, skal disse personer købes fri fra deres nuværende stillinger eller tænkes ind i forhold til arbejdsopgaver på provstiniveau.
Alt efter kunstnerne er udgifterne til arrangementerne forholdsvis lave. Der kunne tænkes i at få større kunstneriske navne ind i begyndelsen til at skabe blikfang. Dette ville gøre arrangementet mere eventbåret.
Oplagte samarbejder:
Kunstskoler, musikskoler, kunstfællesskaber, musikforeninger, forfatterskoler, bands, dj’s,
Ved produktion med samskabelse kunne Kunst/Ånd/Ord tænde ind i nye fællesskaber og bygge bro til nogle af de mange unge, som ikke ser kirken som relevant for deres liv og tro.