Forestil dig, at du lige har fejret din 40-års fødselsdag. Du har jobbet, børnene og lejligheden. Det eneste problem er, at ungerne ser du kun hver anden uge, dit arbejdsliv er energiforladt, og lejligheden er ikke den fede femværelses på indre Vesterbro, som du boede i for et halvt år siden, men en slidt treværelses i Nordvest, som du stadig er ved at finde dig til rette i. Det er fire måneder siden, du måtte smide håndklædet i ringen, og vielsesringen med, og lade dig skille efter flere års kamp for det modsatte.
Du er træt, såret og usikker på, hvad fremtiden bringer. Vennerne har travlt i deres kernefamilier, og alene synet af deres glade billeder på Instagram og Facebook giver dig ondt i maven. Det, der plejede at være dig. Ja, det var hårdt, men der var også smukke stunder. Nu er det uigenkaldeligt slut.
Du har læst statistikkerne, og du føler, det burde vrimle med potentielle nye venner, der også kun har deres børn i perioder. Men lige nu føler du dig som Palle alene i verden. Alle de venner, du og din ex har brugt de sidste ti år på at hænge ud med, er stadig i parforhold og har travlt med børn, arbejde og onsdagsspiseklubben, hvor det nu kun er din ex, der er inviteret.
Hvert år står tusindvis af mennesker i en lignende situation, hvor ikke blot deres faste base bliver trukket væk under dem, mere eller mindre frivilligt, men også deres økonomiske og sociale situation, der ændrer sig fra den ene dag til den anden.
I kirken står vi klar med flag og blomster, når kærligheden skal fejres, men hvilken rolle vil vi spille, når kærligheden og familier går i stykker?
Ulige Uger – et spisefællesskab for skilsmisseramte familier
Med Ulige Uger ønsker folkekirken at komme disse mennesker i møde. Ikke bare med en praktisk håndsrækning men med et omsorgsfuldt helle, hvor de bliver set og rummet midt i en af livets største kriser.
Ulige Uger er et spisefællesskab, hvor vi en hverdagsaften om ugen mødes i kirkens lokaler til hyggestunder og fælles aftensmad. Fællesskabet er for skilsmissefamilier, og ikke kun i de uger, hvor børnene er hos en. Tanken er, at de uger, hvor man har børn, holder man særligt fokus på kvalitetstid med dem og nyder en aften, der hverken står på madlavning eller oprydning. De uger, man ikke har ungerne, kan man give tilbage til de andre familier og stå for mere af det praktiske og samtidig nyde fællesskabet med andre i samme situation. Vi ved jo alligevel alle sammen godt, at den rigtige fest er i køkkenet.
Når vi så har hygget, sunget og spillet spil med dem der har børn med, og de er smuttet hjem for at putte, så er der fred og ro til voksne uden børn at tage et glas vin og dele stort og småt med hinanden, de frivillige og ansatte i kirken.
Det er vigtigt, at det er et rum, hvor nærvær og samvær er i centrum. Både i første del med fokus på ungerne og i anden del med fokus på de voksne. Vi opfordrer folk til at lade deres skærme blive i tasken, så vi kan hjælpe både børn og voksne til at komme ned i gear og være til stede i nuet.
Ulige Uger vil dog ikke blot være et spisefællesskab. Nej, vi vil være et netværk af familier, der skal finde fodfæste i en ny livssituation, og hvor det at kunne spejle sig i andre med samme eller lignende erfaringer måske er den største mangelvare.
På sigt drømmer vi om at se mennesker turde sætte ord på deres smerter og traumer og derigennem opleve healing af både dem selv og deres relationer.
Ved deltagelse i Ulige Uger, får man ikke blot mulighed for at skabe relationer til andre i sit lokalområde. Man får også lov at træde ind i den rummende og ikke dømmende folkekirke, der ønsker at være medvandrer i folks liv, både i det sure og det søde.
Vi ønsker at skabe en let transition fra familiefællesskaber, voksenfællesskaber og børnefællesskaber og ind i det terapifællesskab, vi blandt andet kender fra sorggrupper og AA, hvor mennesker støtter og løfter hinanden ud af mørket.
De mennesker, som vi opbygger de mest tillidsfulde relationer til, er dem, som er der for os, når tingene ramler. Dem, der kan holde til og rumme vores smerte. Dem, der ikke vender os ryggen når livet er hårdt.
Ulige Uger er et oplagt første skridt i mødet med folkekirken og kan på sigt lede til deltagelse i børnegudstjenester, højmesser og andre af kirkens arrangementer. Det er dog med et 100 procent diakonalt fokus, og der vil være et minimum af kristne ritualer. Det er relationen til kirken, der vil være en naturlig katalysator ind i folkekirken for børnefamilier i København.
Målgruppen | Stine: Alder: 40 år Bopæl: København (kommer fra Fyn men har boet i København i 15 år) Civilstand: Fraskilt (som 39-årig) Stilling: HR hos Lundbeck Børn: 5-årig dreng (William) i 7/7-ordning Stine ønsker at blive boende i København, da hendes barns far bor i byen, og det er her, de bedste jobmuligheder er. Hun søger nye netværk, gerne med folk i samme situation og med jævnaldrende børn. Stine oplever et stigende pres i hverdagen for at få tingene til at hænge sammen og ønsker sig brændende mere tid til at være nærværende med William. Inderst inde har hun også brug for at blive set og anerkendt i sin nye og svære situation. Behov: Nyt netværk (det gamle med exen er smuldret) Helt basal næromsorg, hvor hun bliver rummet og mærker omsorg/nærvær. At skabe mere tid/plads i samvær med William i de uger, hun har ham. At mødes med andre familier i samme situation. At være del af et fællesskab med forståelse for hendes situation.
Udfordringer: Tid: Når hun har William, skal hun kompensere for den tid, hun ikke har haft med ham. Det er der ikke altid forståelse på arbejdspladsen.
Motivation: Et madfællesskab i kirken kan være en måde at skabe mere kvalitetstid med William.
|
Konceptets indhold | At skabe et rum, hvor skilsmisseramte familier kan føle sig set, rummet og taget sig af. Vi ønsker at tilbyde et ugentligt spisefællesskab for fraskilte mænd og kvinder med børn, der drømmer om mere kvalitetstid som familie. I forlængelse heraf drømmer vi om at skabe netværk for disse familier, hvor de kan støtte hinanden i livets udfordringer. En skærmfri eftermiddag og aften, hvor man mødes til socialt samvær, spiser sammen og smører madpakker til dagen derpå. Efterfølgende vil der være fællesskab for de forældre, der ikke har børn i den pågældende uge. Uddyb nu koncepts elementer: Hvilke aktiviteter indgår i selve oplevelsen? · Uformel hygge. Børn kan lege, og forældre kan deltage. Maden er klar kl. 17.15. · Skærmfrit rum (gælder både børn og voksne) · Overvej elementer af deltagelse i madlavning. Børn kan fx snitte gnavegrønt.
Hvilke elementer indgår? · Mad · Leg · Samtale
Hvordan er oplevelsen struktureret fra start til slut? · 16-17: Tjek ind og leg + kaffe – skærm, hjælpe med små madopgaver · 17-17.30: Velkommen og borddækning · 17.30-18.30: Spisning og samvær · 18.30-19: Oprydning og madpakker til næste dag. · 19-20: Voksenfællesskab: samtale, vin (ikke faciliteret), skilsmisse-terapigruppe
Hvad skal man beriges med/lære/blive klogere på/underholdes af? · Beriges af, at hverdagen bliver lettere, og at man får styrket sit netværk og får serveret kvalitetstid
Hvem faciliterer oplevelsen og hvordan? · Køkkenansvarlig og en aktivitetsmedarbejder + evt. frivillig
Er der særlige krav til rum/faciliteter? · Der skal være et køkken hvor man må lave mad · Spisesal med god akustik
|
Relevans | Hvilken værdi og opfyldelse af behov giver det samlede koncept barnet/forældre/bedsteforældre? · Børn får relationer til børn, forældre til forældre, og alle får en relation til de diakonale medarbejdere, der deltager fra kirkens side. Relationerne foldes ud gennem netværk, som rækker ud over aktiviteterne. Disse relationer vil bidrage til fastholdelsen. · Vi deler evangeliets budskab med vores handlinger, ikke med vores ord. Det giver både voksne og børn mulighed for fællesskab med ligestillede og en nem aftensmad.
Hvordan opfylder konceptet jeres vision og dogmer på arbejdet med børn og børnefamilier? (kun korte stikord) Folkekirken i København ønsker at være inviterende og imødekommende over for børnefamilier i deres mangfoldighed. Vi ønsker at tilbyde rummelige fællesskaber, der bygger på samskabelse, nærvær og omsorg for alle deltagerne. I mødet med børnefamilierne vil vi være en empatisk medvandrer i livets mange udfordringer og sammen i fællesskab fejre alt det, som livet med børn indeholder. De tre ovenstående afsnit stammer fra visionen og indkapsler på mange måder hele ideen bag konceptet. |
Brugerrejsen | Hvordan kommer børn og deres familier gennem brugerrejsen på en nem og let måde FØR – UNDER – EFTER oplevelsen: FØR: Hvordan opdager deltagerne aktiviteten? · Via sociale medier · Hos de lokale læger · Familieretshuset · Mandecenter · Krisecentre
UNDER: Værten tager imod og byder nye velkommen. EFTER: Skab en Facebookgruppe for de lokale afdelinger, så de enkelte personer kan skabe netværk og tilmelde sig spisning, madpakkesmøring etc.
|
Barrierer
| Hvilke strukturelle barrierer vil I pege på, der kan udfordre realiseringen af konceptet?
· Økonomi skal sikres · Lokale forhold – kræver godkendt køkken · Hygiejne (krav til restaurantdrift)
Hvilke mentale barrierer vil I pege på, der kan udfordre realiseringen af konceptet? · Fordomme om kirke og kirkegængere
|