Af Niels Jakob S. Mye
Et par gange om ugen marcherer hvidklædte FCK-fans forbi kirken på vej til endnu en superligakamp på Danmarks største stadion, Parken. Knap 30.000 ad gangen. Så mange mennesker kigger trods alt ikke forbi naboen, Sankt Jakobs Kirke. Men der foregår noget næsten hver dag i ugen: Menighedsrådet i Sankt Jakobs Kirke er nemlig meget optaget af at gøre kirken relevant for så mange som muligt. Menighedsrådsformanden Tine Bertelsen arbejder til dagligt som presse- og kommunikationschef for Grønnegårds Teatret. Hun er derfor erfaren i arbejdet med målgrupper og kulturaktiviteter.
Analyse satte tankerne i gang
Sankt Jakobs Sogn er sammen med 14 andre kirker en del af Holmens-Østerbro Provsti. Provstiet har fået lavet en analyse af dets 15 sogne for at kunne give de enkelte menighedsråd en bedre idé om befolkningssammensætningen. Denne nye sogneanalyse har afsløret, at der bor mange unge i Sankt Jakobs Sogn. I hvert fald flere end menighedsrådet lige havde forventet, og det giver stof til eftertanke:
”Har vi et tilbud til dem?”, spørger Tine Bertelsen. ”Vi ved, at når de unge er blevet konfirmeret, og indtil de ’kommer tilbage igen’ og skal giftes eller have deres børn døbt, så er der altså et ’gap’. Hvad kan vi tilbyde i det mellemrum?”
Befolkningsanalysen har også sat tanker i gang i forhold til kirkens tilbud til sårbare unge, blandt andet unge med der kæmper med ensomhed, usikkerhed og andre udfordringer. Hvordan kan kirken række ud til dem? ”Det er nok ikke let”, medgiver Tine Bertelsen, ”men det skal ikke være uforsøgt.”
Det første af flere initiativer i denne forbindelse er anlæggelsen af to naturhaver foran kirken. Haverne skal dels hjælpe den lokale biodiversitet lidt på vej og forskønne af kirkepladsen på Østerbrogade, men det er også en åben invitation til unge mennesker, der kan finde ro og fællesskab ved et par timers frivilligt havearbejde om måneden.
Der er allerede mange anledninger til at lægge vejen forbi Sankt Jakobs Kirke. På en gennemsnitlig uge er der både ”kirkebio”, ”strikkesalon”, ”kulturcafé”, foredrag og gudstjenester af forskellig art. Når menighedsrådet nu igangsætter endnu et initiativ med anlæggelse af naturhaver, er det også i et håb om at endnu flere – heriblandt de unge - vil føle, at kirken er relevant for dem.
20 år med samme motivation
Tine Bertelsen, som har siddet i menighedsrådet i små 20 år, har efterhånden gjort sig fortrolig med de fleste aspekter af menighedsrådsarbejdet, som både omfatter kreativ idéudvikling og det skarpe øje for budgetter og daglig drift – men motivationen har altid været den samme:
”Jeg synes, det er givende. Vi er et godt fællesskab og har et godt samarbejde. For mig er det en stor tilfredsstillelse, at vi har en medarbejdergruppe, der er glade for deres arbejde og yder smukt og arbejder godt sammen. Vi har lykkelige børnefamilier til børnegudstjenester, vi har verdens bedste kirke-kulturmedarbejder, som holder kulturcaféer hver 14. dag, hvor folk står i lange køer ned ad Østerbrogade for at komme med. Og så har vi 3 virkelig dygtige præster, der arbejder godt og inspirerende sammen internt og med os, valgte medlemmer i menighedsrådet.
Og så er der selvfølgelig det vigtigste og helt centrale i kirkelivet vores gudstjenester, som betyder meget for mange. Det er dejligt at bidrage med noget, der har værdi for andre mennesker.