Fortsæt til hovedindholdet
Nyheder
Nyheder

Folkekirken taler om køn, sex og sugardating

Kirke, køn og seksualitet er hovedtemaet, når to teologistuderende fra Københavns Universitet præsenterer folkekirkens program på Ungdommens Folkemøde d. 5. og 6. september i Valbyparken.

af Elsebeth Grummesgaard Gjesing

”Der kan herske en fordom om, at sex og seksualitet ikke er noget, man taler så meget eller så åbent om i folkekirken, og her er Ungdommens Folkemøde en helt oplagt arena til oplysning og nuancering af, hvad folkekirken kan rumme i dag", mener teologistuderende Benedikte Sommer, der er en af de to programansvarlige i folkekirkens telt på Ungdommens folkemøde 2019.

Planlægningen af folkekirkens deltagelse ligger hos Ungeudvalget og Presse og kommunikation i Københavns Stift, men i år har de valgt at invitere to unge teologistuderende, Benedikte Sommer og Christian Bro, til at stå for programmet. De to var med som frivillige i 2018, og de oplevede, at spørgsmål om kirke, køn og seksualitet fyldte så meget i samtalerne, at det burde være et emne, som fik mere opmærksomhed i selve programlægningen. 

”Vi blev overraskede over, hvor stor interesse lige præcis de spørgsmål havde og hvor mange fordomme, der florerer. Hver anden af de unge kom med spørgsmål, som handlede om, hvorvidt homoseksuelle må vies i en kirke, eller hvad folkekirkens holdning til homoseksuelle er”, fortæller Benedikte Sommer. 

De spørgsmål ønsker man at tage alvorligt og give sig tid til at tale om, og det afspejles blandt andet i to fuldt bookede workshops om kirke, køn og seksualitet, som præster og teologistuderende har været fælles om at skabe.

Samtale om sugardating

Programmet byder også på en samtale mellem natkirkepræst Jens Biegel-Fogh og tidligere sugardater Gina Jaqueline, en minigudstjeneste med en nyudklækket præst og en ærlig samtale med en tidligere misbruger.

Desuden står ti præster og en biskop fra København klar til spørgsmål og samtaler i teltet hele dagen igennem både torsdag og fredag, så unge kan ’spørge en præst om alt mellem himmel og jord’. Et tilbud som rigtigt mange af festivalens unge benytter sig af.

...

PROGRAM FOR FOLKEKIRKENS TELT PÅ UNGDOMMENS FOLKEMØDE

Torsdag fra 9-16

Kl. 9.30: ”Kirke, køn og seksualitet” – En workshop. Folkekirken er et sted, hvor ordet næstekærlighed runger. Det er et kernebegreb og et hovedbudskab, men hvad er det egentlig det betyder? Og kan kirken leve helt op til sit eget bud og rumme kærlighed i alle dens afskygninger? Det spørgsmål tages op til debat i to workshops om kirke, køn og seksualitet.

Medvirkende: Mia Rahr Jacobsen, præst i Sankt Jakobs Kirke & Christian Bro, stud.teol.  

kl. 11.30: ”Åben samtale med Gina Jaqueline” - Gina Jaqueline, som i et DR-program indviede danskerne i sin tilværelse som sugardater, vil i samtale med præst i Helligåndskirken, Jens Biegel-Fogh, fortælle om sine oplevelser med den kontroversielle beskæftigelse, og hvordan hendes livsbane tog dén drejning.

Medvirkende: Gina Jacqueline og natkirkepræst i Helligaandskirken, Jens Biegel-Fogh.

Fredag fra 9-15

Kl. 10.00: ”Kom til alters” – En mini-gudstjeneste med nadver, sang, syndsforladelse, fadervor og et par ord ved præst Andreas Riis Damgaard at gå videre ud i festivalen og livet på.

Medvirkende: Nyuddannet præst, Andreas Riis Damgaard.

kl. 11.30: Kirke, køn og seksualitet” – Endnu en workshop, hvor spørgsmålet om hvorvidt folkekirken kan rumme kærlighed i alle dens afskygninger tages op til debat.

Medvirkende: Mia Rahr Jacobsen, præst i Sankt Jakobs Kirke, Vibeke Bidstrup, præst i Grundtvigskirken & Christian Bro, stud.teol.                 

Kl. 13.00: ”Åben samtale med John, en tidligere misbruger” - John Grevy, en tidligere misbruger, vil i en samtale med gadepræst Ellen Gylling, fortælle om et liv på kanten. Det skal handle om store spørgsmål som: skam, genopstandelse og tilgivelse.

Medvirkende: John Grevy & Ellen Gylling, præst i Nathanaels Kirke på Amager