Fortsæt til hovedindholdet
Nyheder
Nyheder

Fokus på folkekirkens sociale indsats

Kunst kan skabe opmærksomhed omkring sociale problemer og give socialt udsatte en stemme. Det var en af pointerne på konference om kirkens sociale arbejde, som folkekirken i Københavns Stift afholdt lørdag 26. oktober i Mariakirken på Vesterbro.

Lise Christina Rasmussen taler foran et lærred i Mariakirken på vesterbro

Lise Christina Rasmussen, sognepræst ved Mariakirken på Vesterbro, fortalte om kirkens sociale indsat og det såkaldte "Mariaprojekt". 

Af Kirsten Weiss Mose

Hvordan kan folkekirken styrke sin sociale indsats for udsatte befolkningsgrupper? Det spørgsmål blev livligt diskuteret på konferencen, som havde til formål at skabe samarbejde og øge erfaringsudveksling og videndeling blandt de ansatte og frivillige i stiftets kirker.

Socialetik i praksis
Kirkens sociale arbejde er en vigtig del af kristendommens fundament. Det ved man i Mariakirken, som ligger på Istedgade, et stenkast fra Hovedbanegården. Her har man igennem mange år haft fokus på de udsatte i kvarteret. Senest har Lise Christina Rasmussen med kunstprojektet Maria Projektet skabt fokus på udsattes vilkår i storbyen. Konkret har Mariakirken Kirken i årene 2022-2023 inviteret en række kunstnere til at skabe opmærksomhed om sociale udfordringer som hjemløshed, migration og sameksistens gennem videokunst, bogudgivelser, fotos og installationer. Kunstprojektet pegede blandt andet på hjemløse og sexarbejderes udsatte levevilkår.

”Vi lever i et samfund, som på mange måder tager sig af de svageste i samfundet. Men ikke altid. Derfor er det vigtigt, at de folkekirkelige stemmer blander sig i den offentlige debat,” siger Lise Christina Rasmussen, præst i Mariakirken og initiativtager til projektet. 

Det overordnede formål med Maria Projektet var at udfordre alle til at overveje, hvad det vil sige at vise omsorg. Det lykkedes at skabe lydhørhed blandt andet hos politikere og samtidig rejse et kritisk spørgsmål ind i folkekirken på Vesterbro om, hvordan bydelens kirke kan skabe de bedste rammer for udsatte.

Inspiration på tværs

Folkekirken i Københavns Stift arbejder med socialt udsatte på et utal af måder. Her er familie-spisefællesskaber, tilbud til udsatte unge, hjemløse migranter og stressramte, samtalegrupper for kommende fædre, sorggrupper for mennesker der har mistet og væresteder for ensomme. De mange forskellige tiltag bliver præsenteret i konferencens workshops.

”Kirken kan noget særligt i forhold til at lave inkluderende fællesskaber, og dem har vi haft mange forskellige eksempler på i løbet af dagen. Det er vigtigt, at vi kan inspirere hinanden til arbejdet,” siger Kristine Kaaber Pors, konsulent i Københavns Stift, som sammen med Stiftsudvalg for Socialt Arbejde og Socialetik står bag konferencen.