Kirkerne tager nye midler i brug for at fortælle om menighedsrådsvalget
Hvert fjerde år er der menighedsrådsvalg i Danmark. Kirkerne i Københavns Stift gør meget for at gøre opmærksom på et valg, der ganske vist er landsdækkende og har over 3,5 mio. stemmeberettigede, men alligevel kæmper med lav valgdeltagelse og for lidt opmærksomhed. To steder i hovedstaden har denne udfordring betydet, at flere kirker er gået sammen om at råbe højt om folkekirkens demokratiske proces.
Af Niels Jakob S. Mye
”Menighedsrådsvalg? Det ved jeg ikke hvad er… Er det skjult kamera?”
Sådan svarede en ung mand på Frederiksberg, da en tv-journalist stak en mikrofon frem og spurgte, om han havde tænkt sig at stemme til menighedsrådsvalget. Den unge mands forvirrede svar er et godt eksempel på, hvorfor tv-stationen TV 2 Kosmopol valgte at kalde det kommende menighedsrådsvalg for ”det hemmelige valg”.
Om en uge kan ca. 3,5 mio. folkekirkemedlemmer stemme ved menighedsrådsvalget, men i modsætning til de andre store landsdækkende valg i, så er valgdeltagelsen og opmærksomheden meget beskeden, når Danmarks største medlemsdemokrati aktiveres.
Kirkerne og de folkevalgte frivillige i menighedsrådene gør hvert valgår en stor indsats for at gøre opmærksom på menighedsrådsvalget, men i år i Københavns Stift har en række kirker sat hidtil usete initiativer i søen for at gøre det hemmelige valg mere synligt.
Bagværk og bajer i Nordvest
Fire kirker i Københavns nordvestkvarter – Ansgarkirken, Grundtvigs Kirke, Tagensbo Kirke og Kapernaumskirken – inviterede søndag d. 25. august til debat med økologisk bagværk og friskskænket fadøl i mødestedet Demokrati Garage. Præster og menighedsrådsmedlemmer fortalte om arbejdet i deres kirker, og publikum stillede spørgsmål om de emner, der fylder meget i kirkerne København, fx kirkens arbejde for socialt udsatte og den grønne omstilling. I pauserne mellem debatterne stillede præsterne sig bag baren og påtog sig tjansen som bartendere.
Alle blev opfordret til at dele deres fordomme om kirken, og hvad det vil sige at sidde i menighedsrådet. En af de fordomme, der blev delt ved sensommerarrangementet i Nordvest lød:
”Menighedsrådsmedlemmer drikker ustyrlige mængder filterkaffe med sødmælk”.
Denne eftermiddag drak de dog også fadøl.
Valgplakater på Frederiksberg
Frederiksbergs ti kirker har fået en frisk – men alligevel helt oplagt idé: Valgplakater skal gøre vælgerne på Frederiksberg opmærksomme på det kommende valg.
Selv blandt dem, der fik idéen, var der tvivl om, hvorvidt det overhovedet er lovligt at hænge valgplakater i lygtepælene, som man kender det fra folketingsvalg og kommunalvalg. En hurtig opringning til Indenrigsministeriet afklarede dog sagen: Menighedsrådsvalget er et valg som alle andre valg, og derfor må folkekirken på Frederiksberg også sætte valgplakater op.
”Grundtvig eller Kaos” står der på en af plakaterne med et fotografi af en aldrende N.F.S. Grundtvig med sit velkendte hvide skæg. Digterpræsten døde i 1872 og er naturligvis ikke på valg, men sognepræst i Godthåbskirken Martin Elvstrøm-Vieth forklarer, at det alligevel er helt oplagt at gøre en præst fra det 18. århundrede til frontfigur i en oplysningskampagne om kirken anno 2024:
”Folk ved, hvem Grundtvig er og genkender ham. Identifikationsfaktoren er stor. Og alt andet lige, så sammenfatter Grundtvig kirke og demokrati. Han var selv meget nærdemokratisk tænkende og optaget af det decentrale. Han ville måske have valgt et andet billede, men når han nu ikke var bleg for at stille sig i spidsen for alle mulige andre sager, så gætter jeg på, at han også gerne ville involveres i denne”
De farverige valgplakater tiltrak sig opmærksomhed fra tv-stationen TV 2 Kosmopol. I et nyhedsindslag om frederiksbergkirkernes gode idé spurgte de tilfældige mennesker på gaden om deres kendskab til menighedsrådsvalget. Det var ved denne lejlighed, at en ung mand blev usikker på, om han var blevet offer for skjult kamera.
Nu har Grundtvig hængt i lygtepælene i to uger og gjort reklame for menighedsrådsvalget, så kirkerne kan håbe på, at valget er blevet lidt mindre hemmeligt i mellemtiden.
Se indslag om valgplakaterne på Frederiksberg på TV 2 Kosmopol her: Kosmopol Play