Fortsæt til hovedindholdet
Nyheder
Nyheder

Landemode om fornyelse af traditioner

Når de københavnske præster og menighedsråd samles til landemode den 2. oktober, vil det handle om det kommende års arbejde med gudstjeneste og liturgi. Udfordringen er ganske stor: Hvordan kan kirken kan forny sine traditioner? Det er en problemstilling, teaterverdenen kender til, og sceneinstruktør Katrine Wiedemann vil inspirere deltagerne til landemodet.

af Ulla Haahr (Journalist og leder i Presse og kommunikation)

Det er en gammel tradition: Én gang om året mødes provster, præster og menighedsrådsmedlemmer i stiftet til landemode. Først bliver der diskuteret økonomi og andre mere administrative emner mellem biskoppen og provsterne. Så er der gudstjeneste i Domkirken for alle, og herefter en fælles temaaften med oplæg og debat. I år bliver der sat fokus på liturgien: Hvordan skal gudstjenestens form udvikle sig? Biskopperne satte arbejdet i gang i 2016, der er kommet tre rapporter - rammen er sat for diskussionerne, der løber indtil efteråret 2020. 

Kalenderen viser adskillige debataftener og konferencer - og nu også på landemodet. For her kan stiftets præster og menighedsrødder hente inspiration fra en anden verden, der også er fuld af traditioner: Teatret. For sceneinstruktør Katrine Wiedemann er inviteret til at kaste sit blik på folkekirken. 

Performance i kirken

"I teaterverdenen er man også vant til at tale om det eksistentielle og de store livsspørgsmål - og i kombination med poesi, musik og performance. Ligesom vi er i kirken," siger Peter Skov-Jakobsen, biskop i Københavns stift. 

Og jo, han sagde "performance". For det er også en performance, der foregår i kirken, understreger han.

"Vi optræder også og skal være os bevidste om de forskellige virkemidler. Som præst, organisat eller kordegn. Det skal vi være, fordi vi er en del af den tid, vi lever i. Vi skal hele tiden fortolke og formidle vores store fortællinger ind i den nutidige kontekst for at kunne være ægte folkekirke. Og dér tror jeg, vi kan lære noget af teatret."

Gudstjenestens gode traditioner

Peter Skov-Jakobsen mener, det er livsnødvendigt for folkekirken at være en del af det moderne liv. Derfor glæder han sig meget til at høre, hvordan man på teatrets skrå brædder arbejder med at forny sig. Og han er ikke bange for at kigge nærmere på kirkens traditioner i liturgien. 

"Traditioner, der er noget værd, vil overleve. Så man mister ikke noget ved at se på traditioner. Tværtimod bevarer vi de gode traditioner ved at få dem til at leve godt i nutiden."

Dén debat ser han frem til at have med landemodets deltagere. Og han håber, de vil blive motiverede til at gå ind i drøftelserne om liturgien - og mærker, at det er nødvendigt for os alle sammen. 

"For vi er alle sammen fælles om at lave gudstjeneste...."

Landemodet er traditionelt for præster og menighedsråd, men andre ansatte i kirken kan også deltage. Det kræver dog, at de bliver inviteret af deres menighedsråd og betalt for samme. Alle deltagere i landemodet bliver for at være med. 

På Bornholm er der landemode den 4. november. Invitation og program kommer også her cirka en måned før selve begivenheden.