Fortsæt til hovedindholdet
Nyheder
Nyheder

Nyt rollespil om Paulus på vej til konfirmanderne

Sognepræst Henrik Arendt Laursen, Vigerslev Kirke, der en af initiativtagerne, glæder sig til, at de kommende konfirmander gennem spillet kommer til at arbejde med Det Nye Testamente.

”Luthers Nøgle” har været en stor succes over hele landet, hvor mere end 30.000 konfirmander udklædte som pilgrimme har været igennem et dramatisk rollespil om tvivl og tro bygget op omkring reformationen.

I København har konfirmanderne i Valby-Vanløse og Brønshøj-Husum hvert år i september på denne måde haft lærerige timer på Vestvolden.

Men sidste år var der ”Luthers Nøgle”-finale på Vestvolden, for et nyt rollespil er på vej. Henrik Arendt Laursen, sognepræst ved Vigerslev Kirke, udgør sammen med en gruppe andre præster fra Valby-Vanløse Provsti den teologiske styregruppe, der - i samarbejde med spiludviklerne Hans Henrik Engberg og Kristian Dreinø - står bag det nye spil. Denne gang bliver det Paulus og de første kristne, der er historien.

”Paulus var den tidlige kirkes største missionær og historisk tæt på Jesus, så rollespillet bliver mere anvendeligt i konfirmandundervisningen i forhold til at knytte undervisningen til de centrale kristne begivenheder, vi har fokus på,” siger Henrik Arendt Laursen, der personligt er glad for, at spillet kommer til at handle om Det Nye Testamente.

Spillet har flere formål

Samtidig ligger rollespillet først i konfirmandforløbet, og det er med til at styrke relevansen: Det grundlæggende indhold kommer tidligt på plads, og det vil gøre det nemmere at bruge rollespillet efterfølgende i undervisningen. I det hele taget har spillet flere formål:  

”Det ryster holdene godt sammen, for konfirmanderne går ofte ikke i klasse sammen og kender derfor ikke nødvendigvis hinanden. Samtidig lærer vi bedre, når flere sanser er i gang, og hele kroppen bliver brugt. Endelig foregår indlæringen på en anderledes måde gennem spillets dilemmaer,” forklarer Henrik Arendt Laursen. 

Han glæder sig til at se, hvordan spiludviklerne, der også står bag ”Luthers Nøgle” ender med at bygge spillet op denne gang.

”Det er os præsters opgave at være garanter for det teologiske indhold og sparre med spiludviklere. De har til gengæld forstand på pædagogikken og spillets dynamik. Spillet kommer til at hedde ”Vejen”, dels fordi Paulus jo rejste rundt og forkyndte evangeliet, og dels fordi de første kristne blev kaldt dem, der følger Vejen.

Endelig er konfirmationsforløbet og den kristne tro jo en vandring eller en rejse. Konfirmanderne – og alle kristne – er på vej. Og så vil spillet også rumme både dramatik og dilemmaer, fordi Paulus havde forskellige modstandere både blandt jøder, hedninger og myndighedspersoner,” siger Henrik Arendt Laursen.

Luthers Nøgle og Vejen

De to spiludviklere Hans Henrik Engberg og Kristian Dreinø er begge uddannede pædagoger. 

”Luthers Nøgle” blev spillet første gang i 2007. 

Det nye spil ”Vejen” vil blive spillet på Vestvolden første gang i september 2020.