Fortsæt til hovedindholdet
At tro med sanserne
Hvad er pilgrimsvandring?

Hvad er pilgrimsvandring?

Flere og flere finder i disse år glæde i at tage på pilgrimsvandringer. Det er en kristen tradition, men henvender sig til alle, der gerne vil ud i naturen og mærke roen.

De senere år har mange danskere genfundet glæden ved pilgrimsvandringer. Derfor arrangerer en lang række af landets kirker pilgrimsvandringer, som et anderledes til bud i folkekirken.

Pilgrimsvandringen er nemlig en helt unik måde at bruge naturen på, som taler ind i det moderne menneskets behov for og længsel efter ro, mening og eftertanke. Det er noget, som mennesker til alle tider har haft et behov for, men måske især i dag, hvor det er blevet mere hyppigt at sidde foran skærmen end at være ude i naturen.

Alle er velkomne, uanset om man er kristen, ateist, spirituel eller noget helt andet. Det er for alle, der gerne vil ud i naturen og vandre og mærke roen på en ny måde. Flere har beskrevet pilgrimsvandring som at bede med fødderne.

Pilgrimsvandring beskrives bedst som en god blanding af spejderliv, kirkegang og højskoleliv, og en pilgrimsvandring kan se ud på mange forskellige måder. Ofte vil man mødes i en kirke og starte med en morgenbøn, inden man bevæger sig ud på vandreturen.

Fakta

Pilgrimsvandringer historisk set

Ordet pilgrim stammer fra det latinske peregrinus, som betyder ”en, der går over markerne”. Pilgrimsvandring er en praksis, der for tiden oplever en stor opblomstring i landets kirker, men det er på ingen måde en ny tradition. Faktisk er det en gammel tradition fra middelalderen, hvor især keltiske kristne tog på pilgrimsvandringer og kaldte sig selv for pilgrimme for Kristus.

 

I middelalderen var pilgrimsvandringer noget kirken kunne ’idømme’ mennesker, som havde begået en handling, der blev opfattet som syndig. Pilgrimsvandringer blev altså udført som en bodshandling, hvor valfarten til helligstedet havde en rensende effekt. Da Luther ikke mente, at kirken kunne kræve nogle former for aflad, forsvandt pilgrimsvandringerne med protestantismens indførelse i Danmark.

 

Pilgrimsvandringer er også kendt fra Bibelen, og måske kan du huske fortællingen om Abraham, der drager til det forjættede land. Hans vandring var et billede på en bodshandling, der skulle rense ham og klargøre ham til mødet med Gud.

Selve vandreturen kan se ud på mange forskellige måder. Nogle præster vil fokusere på at indlægge ’stilleture’, hvilket betyder, at man går en time hver for sig i stilhed og blot grunder inde i sig selv og mærker roen sænke sig. Efter en pause og eventuelt stop for at spise fællesmadpakke ude i det grønne, vil man f.eks. så skulle gå to-og-to og tale sammen og reflektere over et ord, præsten har givet en. Måske rejser det nogle nye spørgsmål og overvejelser, man ikke før havde tænkt over. Dele af turen vil ofte være fri, hvor man bare vandrer. Ofte vil der være indlagt bønner og et par salmer. En anvendt pilgrimssalme er bl.a. Brorsons: ’Dejlig er jorden’.

I Danmark er Hærvejen den mest berømte pilgrimsrute, men man kan også besøge Sankt Gertruds Stien på Djursland, Camino Haderslev Næs ruten, Camønoen (på Møn) og Klosterruten, der går hele vejen igennem Danmark – fra Helsingør til Frederikshavn. Der findes også en god 120 kilometers lang kystrute fra Blåvandshuk til Vejle, eller man kan gå Bornholm rundt. Vil man gå hele Bornholm rundt, er turen også omtrent 120 km. Man kan også tage til Ærø og vandre, besøge dets kirker og eventuelt slutte af på Marstal Søfartsmuseum. Mange af stederne har gode og billige overnatningsmuligheder.

Fakta

Historiske og kendte pilgrimsdestinationer i udlandet:

Der er mange gode pilgrimsdestinationer i både Danmark og udlandet. De mest populære destinationer er Santiago de Compostela i den nordlige del af Spanien, hvor apostlen Jakobs grav er (caminoen kaldes også for Jakobsvejen). Et andet yndet og velbesøgt pilgrimsmål er Gravkirken i Jerusalem, der er bygget på Golgata over Jesus’ henrettelsessted. I Jerusalems gamle bydel kan pilgrimme også følge Jesus’ fodspor på Via Dolorosa, som er den vej, Jesus gik på, inden sin korsfæstelse. Derudover er Peterskirken i Rom en af de mest væsentlige og velbesøgte pilgrimsdestinationer.

 

Norden har sine særlige hellige steder, hvor både Norge og Sverige har populære valfartsmål. I Norge er det vigtige pilgrimsmål Skt. Olav i Trondheim, og i Sverige kan man besøge Vadstena, som er den by, hvor den hellige Birgitta grundlagde Birgittinerordenen.