Mindfulness-gudstjenester er et nyere tilbud inden for folkekirken og et slags alternativ til den almindelige søndagsgudstjeneste. I 2015 blev den første mindfulnessgudstjeneste afholdt i dansk kontekst, og siden da har den alternative form for gudstjeneste vundet større indpas og har spredt sig også uden for København.
Mindfulness-gudstjenesten ønsker at række ud til alle. Kristne og ikke kristne, spirituelle, søgende og nysgerrige. Mindfulness-gudstjenesten er både en almindelig og en ikke-almindelig gudstjeneste, for selvom der både indgår bønner, salmer, fadervor og velsignelse, er det en noget anderledes gudstjeneste end den klassiske.
Præsten står ikke på prædikestolen, men vil typisk sidde på en stol i øjenhøjde med den resterende menighed. Tempoet er sat ned, og der vil ofte være tændt stearinlys i hele kirkerummet for at skabe varme og et rum for kontemplation, ro og eftertanke.
Tanken er, at det skal være en mere simpel og håndholdt gudstjeneste end den almindelige. Prædikenerne vil ofte være kortere refleksioner over temaer, som f.eks. lys, mørke, håb, opstandelse eller kærlighed, ligesom det som regel er nye salmer, man synger.
Mindfulness er et særligt mindset, der handler om tilstedeværelse i øjeblikket. Gudstjenesten har indlagt meditationer og refleksioner, og det handler mere om indre ro frem for at fortælle om kristendommen.
Mange moderne mennesker efterspørger et rum, hvor de kan være til stede i kroppen, åndedrættet og roen. Der er højt til loftet, og mindfulness-gudstjenester ønsker at være et fristed, hvor netop skuldrene kan få lov at sænke sig i hverdagens ofte hastige tempo.