Nyheder
Nyheder

Brev fra biskoppen i anledning af folkekirkens genåbning

Peter Skov-Jakobsen takker kirkens ansatte for deres store arbejde med at gøre kirken nærværende under coronakrisen og ser frem mod en genåbning i forsvarligt tempo

Peter Skov-Jakobsen

Foto: Henrik Dons Christensen

Kære ansatte og frivillige i Københavns Stift

 

Sent i går aftes modtog vi retningslinjerne om, hvordan genåbningen af folkekirken skal finde sted. Og i dag har vi langt om længe kunnet åbne dørene til vores kirker.

Først vil jeg gerne sig jer alle sammen tak. Tak fordi I på så mange forskellige måder har arbejdet for, at vi har kunnet være en nærværende kirke i en ekstraordinær situation. Tak for jeres mange tiltag, som på så mange forskellige måder har givet mennesker mulighed for at erfare kirkens tilstedeværelse, selvom det har været på afstand. 

Åbningen af kirken skal ikke hastes igennem 

Selvom vi nu åbner kirken og langsomt kan vende tilbage til hverdagen igen, er der fortsat meget arbejde foran os. Folkekirken er kommet med i 2. fase af den gradvise genåbning af Danmark. Jeg ser det som et udtryk for samfundets anerkendelse af folkekirkens rolle. Derfor ligger der også et stort ansvar hos os for at holde os til retningslinjerne og ikke haste åbningen af alting igennem på én gang. Husk på, at I altid kan kontakte jeres provst, stiftsadministrationen eller mig, hvis I har spørgsmål eller udfordringer, som ikke af sig selv finder en løsning. 

Nye fælles vaner gennem fælles beslutninger 

Ligesom vi i løbet af de seneste måneder har tillært os nye vaner, såvel privat som i offentligheden, skal vi nu også til at finde frem til, hvordan de vaner skal omsættes i kirken som arbejdsplads, gudstjenesterum og som rum for alt det andet, kirken er fuld af. Først og fremmest er det vigtigt, at alle kirkens ansatte og menighedsrådet sammen aftaler, hvordan det helt konkret skal gøres hos jer. Det er i inddragelsen af de mange forskellige perspektiver, at de gode fælles løsninger kan findes. 

Glem ikke de svageste 

Endelig er det vigtigt, at vi ikke glemmer de mest sårbare grupper i samfundet og dem, der fortsat ikke har mulighed for at komme til kirken. I har gjort jer mange erfaringer med at være nærværende i løbet af de seneste måneder. Måske er det en ide at videreføre nogle af de tiltag, så de svageste grupper ikke overses i vores iver efter at vende tilbage til en mere genkendelig hverdag. 

Jeg beder jer også huske, at vi ikke kan indhente tid, og derfor håber jeg ikke, at I giver jer i kast med det umulige projekt at indhente alt det, vi måtte aflyse. Vi har alle gjort nogle erfaringer mht. vores arbejde og koncentration i de forløbne måneder, og jeg håber, at vi alle bliver klogere på det gode liv.

 

Mange hilsner 

Peter Skov-Jakobsen

Download biskoppens brev