Fortsæt til hovedindholdet
Nyheder
Nyheder

Dåb er også for større børn

Biskoppen i Københavns Stift vil styrke dåbsindsatsen over for forældre, der har undladt at få deres barn døbt under corona

Peter Skov-Jakobsen håber, at folkekirken enten på landsplan eller på stiftsplan kan skabe opmærksomhed om de mange forskellige muligheder for barnedåb. Foto: Henrik Dons Christensen.

Af Kirsten Weiss Mose

I år har langt flere forældre valgt dåben fra end tidligere år. Derfor er der behov for en særlig indsats fra folkekirkens side, mener Peter Skov-Jakobsen, biskop i Københavns Stift.

Hvad skal der ske i Københavns Stift?

"Der er mange præster, der allerede har gjort sig erfaringer med at døbe større børn. Derfor skal vi først og fremmest styrke udvekslingen af de erfaringer mellem præsterne – og gerne på tværs af hele stiftet. Det er vigtigt, at vi ikke alle behøver at opfinde den dybe tallerken, men kan drage nytte af, at vi er mange, der står med de samme opgaver og udfordringer."

Kampagne kan skabe opmærksomhed

Faldet i antallet af dåb i Københavns Stift kalder ifølge Peter Skov-Jakobsen på, at folkekirken gør forældre opmærksomme på, at dåben ikke kun kan finde sted i løbet af det første halve år.

"De fleste forbinder nok barnedåben med et lille barn på armen. Derfor er det vigtigt, at forældre ved, at de kan få deres børn døbt, uanset hvor gammelt det er."

Hvad skal der konkret ske for at gøre opmærksom på, at barnedåb altså ikke kun er for de helt små børn?

"Der er ikke truffet beslutninger om noget endnu. Men jeg håber, at vi enten på landsplan eller på stiftsplan kan skabe opmærksomhed – det kunne være i form af en kampagne – om de mange forskellige muligheder, der er for at få sit lille eller større barn døbt. Det kunne fx være op til påske i foråret 2022."

Borger.dk frem for familiefest og dåb

Forældre skal i følge lovgivningen navngive deres børn, inden de er fyldt et halvt år. Det kan ske ved dåb eller gennem hjemmesiden borger.dk. Forklaringen på, at flere har valgt borger.dk frem for dåb, er med stor sandsynlighed, at vi på grund af corona ikke har haft de samme muligheder for at holde familiefest og derfor i stedet har klaret navngivningen med et besøg på borger.dk.

Alene i Københavns Stift oplevede folkekirken i 2020 et fald i antallet af dåb på 1151 i forhold til 2019, hvor 4907 personer blev døbt.

"Selvom faldet i år er markant, er der ikke tale om en ny situation for stiftets vedkommende. Og derfor er vi også allerede i gang med at forholde os til problemstillingen. Vi satte i 2017 et særligt projekt i gang, Børn i Kirken, som netop skulle styrke vores arbejde over for børn og børnefamilier."


Læs også: Corona sætter aftryk på dåbstal | Københavns Stift (kobenhavnsstift.dk)

 

FAKTA

  • Alene i Københavns Stift oplevede folkekirken et fald i antallet af dåb på 1151 i forhold til 2019, hvor 4907 personer blev døbt. En stor del af faldet skyldes ifølge forskere corona-krisen og nedlukningen af samfundet.
  • Siden 2017 har Københavns Stift arbejdet med projekt Børn i Kirken som skal styrke folkekirkens kontakt med børn i alle aldre. Læs mere om Børn i Kirken på www.bornikirken.dk