Fortsæt til hovedindholdet
Nyheder
Nyheder

Domkirke i 100 år

I forbindelse med Københavns Stift 100-års jubilæum skaber Domkirkens Museum en ny udstilling om byens og kirkens udvikling fortalt gennem erindringer, kirkeblade og fotografier.

Susanne Torgard i gang med at planlægge den kommende udstilling

På Domkirkens Museum er arbejdet med den kommende udstilling i gang. Det betyder bl.a. en gennemgang af kirkens tidligste kirkeblade, der tilføjer nye lag til både byens og Vor Frue Kirkes historie.

Af Niels Jarler

I et kontor i Vor Frue Kirke skrives der lige nu historie. Nærmere bestemt domkirkens og hovedstadens fælles historie de sidste 100 år. Her arbejder Mag.art. Susanne Torgard, der er kirke- og kulturmedarbejder ved byens domkirke, netop nu på forberedelserne til en ny udstilling, der åbner til maj. Domkirkens moderne historie er både historien om store begivenheder, og også historien om det vedholdende arbejde for socialt udsatte og om at være en kirke i bevægelse.

Vor Frue Kirkes ældre historie er udførligt beskrevet, men de seneste 100 år er et underbelyst område. Det rådes der nu bod på.

Som kildemateriale til udstillingen arbejder Susanne Torgard bl.a. med erindringer og med sognets kirkeblade, der begyndte at udkomme i 1937. I kirkebladene kan man læse om udviklingen af kirkens aktiviteter og om forandringer i kirkens selvforståelse.

En overraskelse har været lighederne og sammenfaldene mellem fortiden og nutiden. I de tidlige år som domkirke finder man i Vor Frue Kirke f.eks. mandegrupper, der altså slet ikke er et moderne tiltag. Også dengang havde kirken tilbud til småbørnsforældre, men hvor det i dag bl.a. er babysalmesang, var det dengang den såkaldte børneplejestation, der hjalp småbørn og deres forældre.

- Man kan virkelig se af de her tidlige år, at der er folk, der holder øje med, hvor man kan gøre en indsats ude i København, siger Susanne Torgard.

Sort-hvid foto af begravelsesoptog foran domkirken

Vor Frue Kirke er også nationens store begravelseskirke. Her ses kirken ved komponisten Carl Nielsens begravelse 9. oktober 1931. Hele Nørregade var i den anledning fyldt med mennesker fortæller Susanne Torgard. 
Foto: Holger Damgaard. Det kgl. Biblioteks billedsamling.

Københavnerliv og kirkeliv

Centralt i udstillingen bliver fotografi fra de 100 år – ikke kun fra kirken, men af alt det, som københavnerne lavede, når de ikke var i kirke: fra fattigdommen i baggårdene til asfaltballer og pinsekarneval. Meget af det, der skete uden for kirken, satte nemlig også præg på det, der skete inden for kirkens mure.

Gennemgangen af kildematerialer har vist en kirke, der i hele perioden følger med sin samtid gennem skiftende tilbud: I 1970’erne og 1980’erne driver Vor Frue Kirke eksempelvis en ungdomsklub, der kan give de unge et sted at være, og helt tilbage i 1944 begynder Vor Frue Kirke at tilbyde seksualundervisning:

- De skriver ikke, at det må folk ikke gøre før ægteskabet. Der er tværtimod en accept af, at mennesker er indrettet sådan, og at man må vejlede så godt man kan på den baggrund. Det er den holdning der er. Det handler ikke om at spærre pigerne inde, men netop om oplysning, fortæller Susanne Torgard.

Fokus på mennesket

I de 100 år har København oplevet en stor økonomisk opblomstring, men den har ifølge Susanne Torgard ikke sat så meget præg på kirkens aktiviteter, som hun havde troet inden hun gik i gang:

- Byen har ændret sig. Kirken har også måtte ændre sig, men man har hele tiden haft fokus på de samme ting: Den udgående kirke og hvor vi kan gå ind og løfte nogen ud af en dårlig social situation, siger Susanne Torgard.

Det er mest storbyens udfordringer, der har sat præg på kirkelivet, mens byens vækst til velstand ikke i samme grad har sat aftryk. Det gør de også nu, selvom stræderne i Nørre Kvarter ikke længere er blandt landets fattigste kvarterer.

- Færre i dag har måske brug for hjælp med huslejen. Det meste herinde i dag er pænt og nydeligt, og mange steder er tre lejligheder slået sammen til en. Generelt er det materielle mere på plads end i 1920erne og 1930erne, men den sjælelige tilstand er ligeså skrøbelig som før, og man har stadig behov for, at kirken ligger her med tilbud om samtaler og sjælesorg, siger Susanne Torgard, der glæder sig til at vise domkirkens moderne historie for publikum.

Udstillingen Vor Frue Kirke og København – livet i byen, livet i kirken – i 100 år åbner 24. maj.