Fortsæt til hovedindholdet
Nyheder
Nyheder

Færre melder sig ud af folkekirken

For fjerde år i træk falder antallet af udmeldelser af folkekirken og er nu på laveste niveau siden 2007.

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at færre melder sig sig aktivt ud af folkekirken. Foto af Helligåndskirken / Københavns Stift

Af Andreas Lindbjerg Nielsen og Ingeborg Marie Nielsen

Færre melder sig aktivt* ud af folkekirken, og der skete et stort spring i indmeldelser i 2021. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik. 

De senere år har udmeldelserne af folkekirken ligget på et stabilt lavt niveau og er siden 2018 faldet en smule hvert år. I statistikken for 2021 fortsætter tendensen med få aktive udmeldelser og er nu det laveste i 15 år.

Karen Marie Sø Leth-Nissen er vidensmedarbejder ved Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter og har tidligere forsket i folkekirkens udvikling. Hun mener, man kan begynde at tale om, at corona-krisen har fået færre til at melde sig ud af folkekirken.

- Vi har fået mere fokus på det nære under krisen, og hvor vigtigt det er at kunne mødes og mærke sammenholdet i familien. Her er folkekirkens ritualer vigtige anledninger til at mødes og blive mindet om, at man hører sammen, siger hun.

Færre ud og flere ind

I alt meldte 8961 sig ud af folkekirken i 2021, hvilket er lidt færre end i 2020, hvor 9053 meldte sig ud og det laveste antal siden 2007, hvor 8810 meldte sig ud.

En anden væsentlig udvikling er antallet af indmeldelser, som har taget et stort spring i 2021 til 12.097.

Indmeldelsestallet skal give et billede af alle andre indmeldelser end barnedåb, hvorfor man trækker indmeldelser af alle 0-årige fra, da barnedåben før corona-krisen typisk fandt sted, før barnet fyldte et år. Det ændrede sig dog under nedlukningen i 2020. 

En del af stigningen i indmeldelser i 2021 (hovedsageligt ved dåb) skal sandsynligvis tilskrives de mange udskudte dåb fra 2020. Det fremgår også af dåbstallene, hvor langt flere børn mellem 1 og 4 år blev døbt i 2021 end de foregående år.

KIRKESTATISTIK 2022 - OVERBLIK

*Aktive udmeldelser er de udmeldelser, som ikke skyldes dødsfald eller permanent fraflytning til udlandet.