Fortsæt til hovedindholdet
Nyheder
Nyheder

Ingen gudstjenester i Ørestad

Korte, streamede gudstjenester og vandreture med præsten. Kirken i Ørestad er ikke lukket, men i sidste uge fik menighedsrådet i Islands Brygges Sogn lov til at undlade at afholde gudstjenester i kirken, indtil videre frem til den 7. februar.

Kirken i Ørestad har fået tilladelse til ikke at afholde gudstjenester frem til den 7. februar

Selvom kirkerummet er midlertidigt lukket for fysiske gudstjenester, er det vigtigt, at Kirken i Ørestad fortsat er kirke. Foto: Henrik Dons Christensen

Af Kirsten Weiss Mose

Kirkerummet i Ørestad er trangt og svært at lufte ud. Det er baggrunden for, at præsterne i Islands Brygges Sogn sammen med menighedsrådsformand Christian Faber natten til den 24. december besluttede at holde kirkedørene lukkede for kirkegængere i forbindelse med julens mange gudstjenester og frem til den 17. januar. I sidste uge fik menighedsrådet lov til at forlænge perioden til 7. februar.

Vigtigt at inddrage menighedsrådet

- Vi kan ikke lave gennemtræk i kirkerummet. Og når vi nu har to kirker, koncentrerer vi os derfor om at holde åbent i Hans Tausens Kirke, hvor vi bedre kan lufte ud og holde afstand efter retningslinjerne, fortæller Christian Faber, der er menighedsrådsformand i Islands Brygges Sogn.

I anden omgang var det vigtigt at inddrage menighedsrådet i beslutningen, og i forbindelse med årets første menighedsrådsmøde besluttede rådet, at man ønsker at lukke kirkerummet for gudstjenester frem til den 7. februar. Efter menighedsrådsmødet har rådet skrevet og fået tilladelse af biskop Peter Skov-Jakobsen til at gennemføre beslutningen.

Coronaudvalg skaber god dialog

Sognet nedsatte i foråret et corona-udvalg, som består af tre af sognets fem præster og to læge medlemmer af menighedsrådet. Udvalget gør ifølge Christian Faber den vanskelige proces mere smidig og betyder, at der holdes en god dialog internt blandt ansatte og frivillige i sognet.

- Udvalget tager løbende situationen op og forsøger at koordinere de mange ting, der skal koordineres i den nuværende situation, fx komme med forslag til, hvordan vi holder korte gudstjenester, opstilling af stole og meget andet, siger Christian Faber.

Samtaler på Fælleden

Selvom kirkerummet er midlertidigt lukket for gudstjenester, er det vigtigt, at Kirken i Ørestad fortsat er kirke.

- Jeg oplever, at folk i høj grad har brug for kirken, og derfor er det vigtigt at understrege, at kirken ikke er lukket. Her under nedlukningen er mange frustrerede, fordi de enten er overladt til sig selv eller netop er nødt til at være hjemme sammen med de samme mennesker, siger Rikke Weissfeld, som er sognepræst i Ørestad.

I foråret fik hun ideen til at tilbyde ”Sjælesorg på Fælleden”, en mulighed for at gå en tur med en præst. Mange benytter sig ifølge sognepræsten af tilbuddet. Primært unge, som hun ikke har haft kontakt med før, men også andre aldersgrupper.

- Vi har et skønt og stort naturområde herude, hvor man sagtens kan gå og tale privat. Jeg er blevet så glad for tilbuddet, at jeg har bestemt at det skal være et tilbud, der er der hele tiden på linje med de sjælesorgssamtaler, jeg normalt tilbyder, siger Rikke Weissfeld.

Ud over Sjælesorg på Fælleden holder hun også korte, virtuelle gudstjenester hver søndag.

- Jeg tror på ’kort og godt’, når det gælder de digitale gudstjenester. Man orker ikke en fuld gudstjeneste i det format. Så vores gudstjenester varer ca. 14 minutter. De tager udgangspunkt i søndagens tekst og der er knyttet en kort refleksion til den forkortede liturgi, siger Rikke Weissfeld, der glæder sig over den store interesse for kirkens mange tiltag i svær tid.