Kirkehistorisk vendepunkt for børn og unge
Udviklingsprojektet Ræk Ud blev afrundet tirsdag den 19. juni med præsentation af en række nye koncepter med fokus på børn og unge voksne. Det blev samtidig startskuddet på en ny bevægelse, som biskop Peter Skov-Jakobsen kaldte kirkehistorisk og nødvendig.
Af Ulla Haahr
Brasiliansk kampsport om følelser for store drenge. Teaterleg eller spiritualitet i naturen. Skilsmissefællesskaber Ulige Uger. Kirker med særligt fokus på unge voksne – og meget andet.
Flintholm Kirke på Frederiksberg lagde i går eftermiddag rammen om Ræk Ud-projektets afslutningskonference. Efter intense måneder i foråret fik udviklerne – frivillige og ansatte fra 20 sogne – på skift scenen og præsenterede en række koncepter for nye tiltag for de fremmødte fra hele stiftet.
Koncepterne har brugerne i centrum og er konkrete ideer til nye måder at være relevant kirke på. Formålet med Ræk ud-projektet har været at række ud på ny vis til de to målgrupper børnefamilier og unge voksne. Ekstern konsulent Søren Mikael Rasmussen, der har erfaring med publikumsudvikling fra kulturlivet, har sørget for at udviklingsprocesserne undervejs har holdt fokus på modtagernes behov.
Kirkehistorisk vendepunkt
Resultaterne – de konkrete koncepter – skal nu ud at leve. Så selvom arrangementet blev kaldt en afslutningskonference, var det også startskud på en nødvendig og nyskabende proces, lød det fra Peter Skov-Jakobsen, biskop i Københavns Stift.
”Jeg håber, dette bliver et kirkehistorisk vendepunkt. Vi skal bevæge os mod modtageren. Og jeg siger jer bare, at hvis det er gennemtænkt, modigt og sjovt - hvis det er nyt, og hvis det har gæsten i centrum, så er det ikke mig, der stiller mig på tværs med en traditionskærre, der spærrer for alt.”
Han understregede samtidig, at processen også har tydeliggjort nødvendigheden af at samarbejde på tværs af sogne, provstier – og sågar stifter på sigt.
”Vi skal i højere grad prioriterer ressourcer på tværs af stiftet og øremærker puljer til udviklingsarbejde til nye målgrupper og skabe steder, der specialiserer sig i udvikling af nye veje.”
Vild ændring af måden at være kirke på
For opgaven med at ville nå flere børnefamilier og unge voksne er så stor og nødvendig, at man skal se ud over sit eget sogn og tænke i det fælles ”vi”. Og en af de væsentligste erfaringer fra Ræk Ud-processen har været, at det er en stor lyst og faglig tilfredsstillelse i at deltage i et større arbejdsfællesskab.
Som det blev sagt af deltagere i den afsluttende fælles diskussion:
”Det er en vild ændring af måden at være kirke på – at arbejde sammen på tværs i et stort fællesskab. Det har været berigende at skulle udvikle sammen med andre fagligheder. Og møde kollegaer fra hele stiftet.”
Til september skal Københavns Stiftsråd beslutte, hvordan Ræk Ud kan fortsætte i de kommende år.