Fortsæt til hovedindholdet
Nyheder
Nyheder

Kirken skal åbne sig for unge

Unge voksne opfatter ikke folkekirken som samtalepartner om svære valg i livet og eksistentielle spørgsmål, viser en ny undersøgelse. uKirkes præst Therese Møller mener, der er brug for at skabe tillidsfulde rum, som ikke er så rituelle. 

Unge samlet omkring en båltønde

Der er brug for at skabe tillidsfulde rum, som ikke er så rituelle. Hvor man kan dele sit liv, skabe relationer og åbne op for samtaler, mener præst Therese Møller. Foto: uKirke

Af Ingeborg Marie Nielsen

Hvor går unge voksne hen, når de har brug for støtte, hjælp og inspiration til svære valg i livet og eksistentielle spørgsmål? Et oplagt svar burde være folkekirken.

Men selvom mange unge voksnes hverdag er præget af svære tanker, tvivl og bekymringer, som de ønsker hjælp til, så opfatter de ikke folkekirken som samtalepartner. Det viser en ny landsdækkende undersøgelse.

Barrierer og fordomme

Resultatet er ikke overraskende, men alligevel en øjenåbner, mener Therese Møller. Hun er præst i ungdomskirken uKirke i folkekirken på Vesterbro, der har bestilt undersøgelsen.

Den viser nemlig, at unge voksne overordnet har en svag relation til folkekirken. Selv dem, der ser sig selv som troende eller spirituelle, bruger ikke kirken til støtte og inspiration. En del forbinder begrebet tro med noget rigidt, fast og institutionelt, mens spiritualitet er mere åbent og frit.

"Mange går rundt med tunge emner i hjertet, som de gerne vil tale om, men de har også nogle fordomme om religiøsitet og om, at folkekirken f.eks. har en religiøs agenda, som kan stå i vejen. De skelner mellem tro og spiritualitet, og der tænker jeg ikke, at vi præster har de samme skel", siger Therese Møller.

Hun mener, der ligger en opgave i at gøre folkekirken mere åben og udforskende, så unge voksne uden et stærkt forhold til den kristne tro og tradition også kan føle sig inkluderet. Samtidig er der brug for at fortælle mere om kirkens tilbud f.eks. om at tale med en præst.

"Der er mange børnefamilier og mange unge voksne på Vesterbro. Det er vigtigt, at vi afsætter tid og ressourcer til at være kirke for dem, så den her samtale kan fortsætte ind i voksenlivet. Vi er nødt til at tænke nyt i, hvordan vi kan møde dem, og det kan vi bruge undersøgelsen til", siger Therese Møller.

Tillidsfulde rum

I uKirke er det vigtigt, at der er plads til alle uanset, hvad man tror på. Unge er selv drivkræfter på projekter som koncerter, foredrag og fællesspisning. Kirken tilbyder også specialepladser og fælles morgenmad, hvor man taler om stort og småt.

"Hvis vi regner med, at unge voksne bare søger ind i folkekirken af sig selv, fordi de har en vild forelskelse i højmessen, så forregner vi os. For de dukker ikke bare op til højmesse kl. 10.00", siger Therese Møller.

I stedet er der brug for at skabe tillidsfulde rum, som ikke er så rituelle. Hvor man kan dele sit liv, skabe relationer og åbne op for samtaler uden at give folk følelsen af at kontrollere, hvor de skal hen.

"Vi er nødt til at invitere ind til noget, hvor der ikke er et system og på den måde prøve at fjerne frygten for systemet. Vi skal gøre det mindre farligt at sige noget eller spørge om noget. De skal lære at tro på, at man i kirken kan sige, hvad man vil", siger Therese Møller.

Om undersøgelsen

Læs pressemeddelelse om undersøgelsen fra Folkekirken Vesterbro