Fortsæt til hovedindholdet
Nyheder
Nyheder

Kirkeudvalget møder kirken i samfundet

Den 19. november har biskop Peter Skov-Jakobsen inviteret Folketingets nye kirkeudvalg til morgenmøde. Her vil både drevne såvel som nye politikere få et indblik i folkekirkens aktuelle arbejde i Københavns Stift gennem fx korshærspræsten og menighedsrådsrepræsentanten.

Af Ulla Haahr

Når Kirkeudvalget kommer på visit i Bispegården midt i november, er det en bredt sammensat flok. Der er både det nyvalgte folketingsmedlem, som Pernille Vermund fra partiet Nye Borgerlige. Der er den meget erfarne politiker, der været kirkeordfører i mange år – og også bestredet ministerposter: Som den radikale Marianne Jelved og Venstremanden Bertel Haarder. Og den nye udvalgsformand socialdemokraten Julie Skovsby, der ikke har siddet i Kirkeudvalget før.

Og det er lige, som det skal være: For formålet med mødet er at vise folkekirken i samfundet i dag – og selvom man kender til kirkestoffet, så er der altid nye perspektiver på den gamle institutions rolle i dag. Derfor vil politikerne (efter en rundtur i Domkirken og velkomst af biskoppen) møde fem meget forskellige repræsentanter fra Folkekirken over en kop morgenkirkekaffe.

Helle Christiansen, præst og chef for Kirkens Korshær, vil tale om kirkens sociale arbejde i 2020:

”Diakoniarbejdet er en kerneopgave for folkekirken, og den enkelte kirkes indsats her bør være tydelig. Det giver folkekirken en fantastisk lokal legitimitet – og det skal man bestemt ikke undervurdere i en tid, hvor det ikke er en selvfølge at være medlem af folkekirken. Jeg synes, der er et potentiale i kirken, der ikke er helt forløst. Samtidig er det også vigtigt at gøre tydeligt for kirkeudvalget, at kirkens sociale arbejde skal supplere velfærdssamfundets – ikke erstatte.”

Menighedsrådsvalget 2020 tages op

Folkekirken som organisation er stor og sammensat organisation. Det enkelte sogn udgør – sammen med godt 2100 andre sogne – fundamentet, og her er menighedsrådene alt afgørende. Og det kommende menighedsrådsvalg i efteråret 2020 er derfor ikke overraskende en væsentlig begivenhed, som Ingeborg Ilkjær, formand i menighedsrådet i Lindevang Kirke på Frederiksberg, vil fortælle politikerne om.

”Til et menighedsrådsvalg har vi først og fremmest mennesket i centrum. Vi spørger ikke, hvad er du? Men hvem er du? Det er ikke som i mange andre offentlige institutioner, hvor der spørges til uddannelse, curriculum og partifarve. Nej, vi efterspørger et menneskesyn, hvor tilliden er roden til handling. Og det er vigtigt, at menighedsrådene har modet og forståelse for at udvikle og tilpasse sig det omliggende samfund. For eksempel ved være at en konstruktiv kritisk røst i aktuelle samfundsdebatter og tage et demokratisk ansvar,” siger hun.

Derudover vil Niels Nymann Eriksen, sogne- og indvandrerpræst, på Vesterbro Sogn, fortælle om kirkens fokus på at åbne dørene til den danske folkekirken for udlændinge med kristen baggrund. Lotte Blicher Mørk fra Rigshospitalet bidrager med et indblik i den moderne hospitalspræsts opgaver. Og Steffen Ringgaard Andresen, sognepræst i Vor Frue Kirke, holder oplæg om folkekirken og troen i storbyen og det sekulariserede samfund.

 

Folketingets kirkeudvalg

Kirkeudvalget beskæftiger sig med alle emner, der er knyttet til kirkepolitik, herunder folkekirken, andre trossamfund og begravelsesvæsenet.

Opgaverne og ansvaret i Kirkeudvalget kan deles op i 2 hovedområder:

  • behandling af lovforslag og beslutningsforslag, som naturligt falder inden for udvalgets sagsområde
  • løbende parlamentarisk kontrol med kirkeministerens forvaltning af regeringens kirkepolitik og efterlevelse af love og mandater vedtaget af Folketinget på kirkeområdet

 

Se kirkeudvalgets medlemmer og opgaver her