Fortsæt til hovedindholdet
Nyheder
Nyheder

Ny podcast giver præster input til prædiken

Præster taler med andre præster, teologer og teologisk interesserede om den kommende søndags tekst. Det er konceptet for podcast-serien ”Prædiken på vej”, som er et samarbejde mellem Københavns Stift og FUV. Første podcast ligger klar 20. marts og skal give inspiration til palmesøndag på prædikenstolen.

logo: prædiken på vej

Fra marts kan man lytte til podcasten "Prædiken på vej" og blive klar til næste søndags prædiken.

Af Ulla Haahr

Det hele startede med en konference i Sverige sidste efterår, hvor to danske teologer hører om den svenske podcast ”Tolkning pågar". Podcasten består af samtaler mellem to præster om den kommende søndags tekst til inspiration for de mange præster, der sidder derhjemme i kontoret og skal i gang med at skrive prædiken.

Ulla Morre Bidstrup, uddannelsesleder ved Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter (FUV), og Pia Nordin Christensen, stiftspræst for efteruddannelse i Københavns Stift, blev så begejstrede for konceptet, at de efter hjemkomsten straks gik i gang med at udvikle en tilsvarende dansk podcast.

Det er blevet til ”Prædiken på vej”, som bliver lanceret den. 20. marts 2020.

Inspiration gennem øregangene

”Det er et tilbud om at kunne forberede sig på søndagens gudstjeneste gennem øregangene ved at lytte til en fri og teologisk kvalificeret samtale om prædikenteksten,” fortæller Ulla Morre Bidstrup.

Hun forklarer, at det ofte kan være en svær og ensom proces at skulle lave en prædiken. Gode spørgsmål til at folde teksten ud kan derfor være, hvordan den anfægter os? Er der associationer til aktuelle forhold? Hvad skal menigheden tage med sig hjem efter gudstjenesten?

”Vi åbner så at sige præsternes prædikenværksted. Det kan give inspiration til nye måder at arbejde med teksten på, og på den måde højne og styrke kvaliteten af prædikenen til gavn for menigheden. Og det er vi som præster altid optaget af,” siger Pia Nordin Christensen.

Podcasten er således et arbejdsredskab til prædikanter, der vil forberede sig på søndagens prædiken. Men alle der er interesserede i teologi og den kommende søn- eller helligdags gudstjeneste vil få udbytte af at høre udsendelserne. Det kunne eksempelvis være organister og kirketjenere - eller engagerede kirkegængere.

Præster over hele landet

Otte præster – fire fra Københavns Stift og fire fra resten af landet udpeget af FUV – skal i løbet af det næste halve år på skift producere en udsendelse på max 25 minutter om ugen. Endda flere op til de kirkelige højtider.

”De otte præster skal selv finde en gæst, de synes vil være interessant at tale med om den kommende søndags tekst. Det bliver nok ofte en anden præst, men det kan også være den tekstinteresserede menighedsrådsformand. Eller teologiprofessoren fra universitetet. Det vigtigste at have sig for øje er, at det skal være en samtale, der er relevant, og som er med til at åbne teksten for præsten i arbejdsrummet,” understreger Pia Nordin Christensen.

Det er også initiativtagernes håb, at podcasten får en teologisk bredde, hvor der vil være plads til at være uenige.

”Vi opfordrer alle vores interview-præster til at finde gæster, der ikke nødvendigvis har samme tilgang og tænker i samme baner som dem selv. Der må gerne opstå forskellige opfattelser af teksten undervejs i samtalerne. Det kan være med til at give en spændende teologisk samtale,” siger Ulla Morre Bidstrup.

Projektet bliver forankret i FUV's videnscenter som en slags vidensbank og i uddannelsesdelens faggruppe for homiletik. Det er ambitionen, at projektet bliver givet videre som en stafet til et andet stift efter København. Og der er allerede andre, der er interesserede, forsikrer Ulla Morre Bidstrup.