Fortsæt til hovedindholdet
Nyheder
Nyheder

Slå protester op på folkekirkens port til Ungdommens Folkemøde

Unge skal protestere – mod det etablerede samfund, mod den førte politik eller noget helt tredje! Folkekirken opfordrer unge til at dele deres protester på Ungdommens Folkemøde 2022.

Christian Bro ved opstillingen af Folkekirkens port på Ungdommens Folkemøde 2022. Foto: Benedikte Sommer

Af Ingeborg Marie Nielsen

Folkekirken inviterer til protest på Ungdommens Folkemøde 7. – 8. september i Valbyparken.

I år bliver de unge budt velkommen af en stor port i pangfarve, som symboliserer porten i Wittenberg, hvor Martin Luther i 1517 skulle have hængt sine teser op.

Der står ”PROTEST” bøjet i neon over den to meter høje port. Ved siden af ligger der papir, søm og hammer, så de unge kan skrive, hvad de vil protestere imod, og ligesom Luther hamre deres protester op på porten.

Det er de to unge teologer Benedikte Sommer og Christian Bro, der igen har udtænkt konceptet for Folkekirkens deltagelse på Ungdommens Folkemøde.

- Tankerne omkring vores stand er at formidle selve protestantismens kerne for de unge. Vi tror, at protesten - og en stor åben port i en pangfarve - kan tale til de unge, og netop tale de unges sprog. For det var jo det, Luther ville; at der skulle prædikes på modersmålet. Det er i overført betydning det, vi forsøger at gøre her, siger Christian Bro.

Porten symboliserer også en stor åben port ind til kirken. Inde i teltet møder de besøgende et stort fotografi af Vor Frue Kirkes indre, og præster fra Københavns Stift står klar til at tale med de unge. Porten fungerer derfor også som en samtalestarter mellem præsterne og de unge om, hvad de vil protestere mod, og hvorfor de mener, der er brug for ændring. 

Debat på scenen:Ytringsfrihed til alle! – Er der grænser for rummeligheden?”

I år faciliterer folkekirken også en debat på scenen i temateltet Samfund 8. september kl. 13.00-14.00.

Her medvirker fire unge stemmer, som repræsenterer LGBT+, ungdomspolitik samt klima og miljø. Sognepræst Sørine Gotfredsen er moderator for samtalen, der skal handle om tolerance overfor andres synspunkter i en debat.

Temaet for samtalen er, hvordan man håndterer forskellige holdninger, indstillinger og syn på de emner, som paneldeltagerne repræsenterer. Er der grænser for tolerance og for at give andre plads til deres holdninger? Hvor stor forståelse skal og bør der være mellem forskellige positioner? Hvordan håndterer man det modsatte synspunkt i en debat - og kan man tale om, at man har en ”uenighedsret”?

Deltagere:

  • Repræsentant fra ungdomspolitisk udvalg i LGBT+ Danmark, Jonathan Balle.
  • Forkvinde for Danske Elevers Sammenslutning, Madeleine Steenberg Williams.
  • Stifter af Den Grønne Ungdomsbevægelse, Sarah Hellebek.
  • Repræsentant for Rød-Grøn Ungdom, Olivia Koefoed Olesen.

For yderligere oplysninger, kontakt:

Teolog Christian Bro, tlf.: 31226604, e-mail: chr-bro@live.dk

Teolog Benedikte Sommer, tlf.: 21470403, e-mail: benediktesommer@gmail.com

FOLKEKIRKEN PÅ UNGDOMMENS FOLKEMØDE 7. – 8. SEPTEMBER

  • Folkemødet er en tilbagevendende demokratifestival i Valbyparken, hvor op mod 30.000 unge kommer for at tale og diskutere samfund og samtid og blive klogere på mere end 50 forskellige organisationer og aktører.
  • I folkekirkens telt er der højt til hvælvingerne, og alle spørgsmål er velkomne. En veloplagt skare af præster står klar til at samtale om alt mellem himmel og jord – og især det imellem.

Læs mere om Ungdommens Folkemøde: www.ungdommensfolkemoede.dk