Fortsæt til hovedindholdet
Nyheder
Nyheder

Københavns Stift runder 100 år

I år er det 100 år siden, at det store sjællandske stift blev delt, og Københavns Stift blev oprettet. Jubilæet markeres bl.a. med en foredragsrække om kirkelivet og København i de sidste 100 år og en udstilling i Domkirkens Museum.

Ældre foto af København. I baggrunden bl.a. Vor Frue Kirke, Trinitatis Kirke, Sankt Petri Kirke

Meget er sket på et århundrede. I 2022 er det 100 år siden, at Københavns Stift opstod ved delingen af det sjællandske stift.

Deltag i fejringen

Stiftsjubilæet markeres på stiftets hjemmeside og sociale medier i hele 2022.

Sogne i Københavns Stift, der i løbet af 2022 arrangerer historiske foredrag, kirkevandringer mm., kan få arrangementerne med i jubilæumskalenderen på stiftets hjemmeside. Skriv til kikkbh@km.dk med information og basisoplysninger om arrangementet samt et billede.

Sogne inviteres samtidig til at deltage med deres egne historiske billeder på sociale medier med hashtagget #københavnsstift100.

I begyndelsen af det 20. århundrede havde befolkningen og mængden af præster og sogne i det sjællandske stift nået en uoverkommelig størrelse, der i 1922 førte til en deling i to, Københavns Stift og Roskilde Stift. Ved samme lejlighed oprettedes også Haderslev Stift, og 2022 er således et år med hele tre stiftsjubilæer.

Foredrag om byen og kirken i 100 år

I Københavns Stift markeres jubilæet med en række begivenheder hen over året.

Allerede 10. februar begynder en foredragsrække arrangeret af Trinitatis Kirke og Vor Frue Kirke. Fire oplægsholdere er over fire torsdage inviteret til at fortælle om byen, kirken og kirkelivet i de sidste 100 år, hvor København har ændret sig fra en fattig, tilbagestående by til en international metropol.

Foredragsrække: København – byen, mennesker og menigheder i 100 år

 

10. februar kl. 14.30
Fri og lige adgang til Vorherre
Lisbet Christoffersen, professor ved Institut for Samfundsvidenskab, RUC
Med rollen som Københavns domkirke følger en række særlige forpligtelser og opgaver. Lisbet Christoffersen, der selv i en årrække var medlem af menighedsrådet i Vor Frue Kirke, undersøger i sit foredrag, hvordan disse opgaver er blevet forvaltet gennem tiden.

 

10. marts kl. 14.30
København og det kirkelige landskab
Dr. theol. Tine Ravnsted-Larsen Reeh, lektor på afdeling for kirkehistorie, Københavns Universitet
Med udgangspunkt i sin forskning om bl.a. Hal Koch og mellemkrigstidens danske kirke- og kulturliv fører Tine Reeh os gennem Købehavns kirkelige landskab i det 20. århundrede, der både præges af sekularisering og af en ny åndelig interesse.

 

7. april kl. 14.30
Fra baggård til caféliv
Mag.art. Lene Floris, kulturrådgiver og forfatter
I ord og billeder fortæller Lene Floris om det foranderlige liv i Københavns kvarterer, som de sidste 100 år er blevet formet af helt nødvendige saneringer, moderne hjælpemidler og ny strukturer i arbejdsliv og familier.

 

12. maj kl. 14.30
Kirke i storbyen – på markedsvilkår
Domprovst Anders Gadegaard
I næsten et kvart århundrede har Anders Gadegaard været domprovst i Vor Frue Kirke. I dette foredrag fortæller han, hvordan ændringer i kirkens vilkår ikke kun har givet kirken nye udfordringer, men også nye opgaver og muligheder.
 

Alle foredrag foregår i Trinitatis Sognehus (adgang via Trinitatis Kirkeplads). Der er gratis adgang, men et begrænset antal pladser

Vor Frue Kirkes tårn skimtes i de smalle gader i Indre By. En kommende udstilling fortæller kirkens og byens fælles historie de seneste 100 år. 
Foto: Sille Arendt.

Ny udstilling: Vor Frue Kirke og København

Byen og kvartererne omkring Københavns Domkirke, Vor Frue Kirke, har i de sidste 100 år været gennem en omvæltende udvikling, der også har formet kirken. I forbindelse med Københavns Stift 100 år skaber Domkirkens Museum en ny udstilling om byens og kirkens udvikling fortalt gennem erindringer, kirkeblade og fotografier.

Pisserenden og kvarteret omkring Nansensgade var præget af slum, fattigdom og stor børnedødelighed. Kirken tilbød nødhjælp, sygepleje, seksualundervisning, læsekredse, mission i baggårde og sommerophold ved nordkysten for børn og ældre. Som byen ændrede sig, og beboerne fik bedre levevilkår, fik kirken overskud til at arbejde med store arrangementer, koncerter og til at holde kirken næsten døgnåben med et tilbud om et spirituelt rum, hvor alle kan finde plads. Opmærksomheden på de sårbare med nødhjælp og suppekøkken, er der dog stadig – også nu, hvor baggårde er skiftet ud med cafemiljø og butiksstrøg.

Udstillingen Vor Frue Kirke og København – livet i byen, livet i kirken – i 100 år åbner 24. maj.

Læs mere om forberedelserne til den kommende udstilling.

Festlig fællessang i Bispegården

31. august kl. 15.30 markeres jubilæet med et på en gang festligt og uformelt fællessangsarrangement i Bispegårdens gård. Der er fri adgang for alle.